Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Για πολλούς η βασίλισσα του κήπου, γνωστή ακόμα από την Ιλιάδα του Ομήρου. Περισσότερα από 500 είδη και 20.000 ποικιλίες την κάνουν μοναδική σε όλο τον κόσμο. Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, το βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Ακόμη, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή έχει κλειστά μπουμπούκια, ενώ σιγά-σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς.

Πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους. Με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να τις απολαμβάνετε στο κήπο ή τη βεράντα σας:

  • Φυτεύονται από το τέλος Οκτωβρίου ως τέλος Απριλίου πάντα σε ηλιόλουστη θέση.
  • Κλαδεύονται ανάλογα με το είδος, μία φορά το χρόνο πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης.
  • Θέλουν τακτικό πότισμα (δεν πρέπει όμως να βρέχονται τα φύλλα) και συχνά σκαλίσματα
  • Θέλουν λίπασμα στο τέλος της άνοιξης και στο τέλος του καλοκαιριού με φωσφοροκαλιούχο λίπασμα.
  • Απαραίτητη και η οργανική ουσία 2 – 3 φορές το χρόνο.
  • Κόβετε τακτικά τα μαραμένα λουλούδια, τους καρπούς και τους «λαίμαργους» βλαστούς.
  • Κόβετε τα άνθη για το βάζο λίγο πιο πάνω από το φύλλο και αφήνετε τουλάχιστον 2 φύλλα στον υπόλοιπο βλαστό για να ανθίσει ξανά.