Το φθινόπωρο είναι εποχή που φυτεύουμε τους ανοιξιάτικους βολβούς. Κατά κανόνα οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη είναι σκληραγωγημένοι. Αυτοί οι βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο, πριν τις πρώτες παγωνιές, και μπορούν να επιζήσουν στο κρύο του χειμώνα. Πολλοί σκληραγωγημένοι βολβοί μάλιστα, όπως οι νάρκισσοι, μπορούν να αφεθούν στο έδαφος και να ανθίζουν κάθε χρόνο.

Ποιοι είναι οι ανοιξιάτικοι βολβοί;
Φρέζια, Τουλίπα, Νάρκισσος, Ζουμπούλι (ή υάκινθος), Ίριδα, Κρίνος της Παναγίας, Λίλιουμ, Νεραγκούλα, Γάλανθος, Ορνιθόγαλα, Φριτιλλάρια
Διαδικασία φύτευσης
Οι φυτεύσεις αρχίζουν όταν η θερμοκρασία πέσει αισθητά. Αυτό, εφόσον φυτεύουμε στον κήπο, μας δίνει τον χρόνο να προετοιμάσουμε το έδαφος ακριβώς όπως πρέπει. Όταν το χώμα είναι αφράτο, με καλή αποστράγγιση και πλούσιο σε θρεπτικά υλικά, θα πάρουμε περισσότερα και καλύτερης ποιότητας άνθη, με διάρκεια.
Τι προσέχουμε;
Αφού επιλέξουμε το σημείο φύτευσης:
  • Φυτεύουμε σε σωστό βάθος. Αυτό είναι περίπου ίσο με το τριπλάσιο της διαμέτρου του βολβού.
  • Πρέπει να ακουμπά καλά το χώμα με το κάτω μέρος των βολβών γιατί εκεί βρίσκονται οι ρίζες τους. Ένα καλό πότισμα μετά την φύτευση βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Ποτέ δεν φυτεύουμε όλους τους βολβούς που έχουμε στη διάθεσή μας την ίδια ημέρα. Αφήνουμε να περάσει μια εβδομάδα ανάμεσα σε κάθε φύτευση. Έτσι πετυχαίνουμε σταδιακή άνθηση και αντοχή.
  • Αν φυτέψουμε διαφορετικά είδη βολβών στο ίδιο παρτέρι, λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τους συνδυασμούς των χρωμάτων, όταν αυτοί ανθίσουν, καθώς και το ύψος τους.
  • Τοποθετούμε μπροστά τα χαμηλά είδη και πίσω τα ψηλά.
  • Σε περιοχές με έντονο κρύο, όπου ο χειμώνας είναι βαρύς καλό είναι να σκεπάσουμε το χώμα στο παρτέρι των βολβών με ένα στρώμα κοπριάς.
Τεχνική φύτευσης σε γκαζόν
Πρόκειται για μία τεχνική που εφαρμόζεται συχνά στο εξωτερικό, κυρίως για τις τουλίπες και τις φριτιλλάριες.

Ανασηκώνουμε με τη βοήθεια ενός πατόφτυαρου το χλοοτάπητα σε διάφορα σημεία κι αφού σκαλίσουμε καλά το χώμα, φυτεύουμε τους βολβούς στα ενδεικνυόμενα βάθη. Καλό θα είναι να βάλουμε σημάδια (π.χ. να καρφώσουμε μικρά και κοντά καλάμια 10-12cm) για να μην «κουρέψουμε» τους βλαστούς όταν βγουν στην επιφάνεια. Την άνοιξη, ο χλοοτάπητάς μας θα έχει λουλούδια σε διάφορα σημεία.
Όταν η ανθοφορία τελειώνει
Από το Μάιο, δηλαδή από τη στιγμή που τα λουλούδια αρχίζουν να χαλάνε, τα κόβουμε. Όμως δεν πειράζουμε τα φύλλα επειδή οι βολβοί μας θα τα χρειαστούν. Πιο συγκεκριμένα, αποθηκεύουν τις θρεπτικές ουσίες που θα τις χρειαστούν για να βλαστήσουν εκ νέου την επόμενη άνοιξη, καθώς ουσιαστικά τρέφονται από αυτά ενώ λιώνουν στο έδαφος κι αποδίδουν σε αυτό όλα τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν. Έτσι, όταν κόψουμε τα χαλασμένα λουλούδια αφήνουμε τα φύλλα απείραχτα και συνεχίζουμε τα ποτίσματα κανονικά. Εάν δεν το κάνουμε, την επόμενη χρονιά είτε δίνουν πολύ μικρά άνθη είτε δεν ανθίζουν καθόλου.

Όταν τα φύλλα κιτρινίσουν και χαλάσουν τότε έχουμε πλέον δύο επιλογές:
  • την ενσωμάτωση: τους αφήνουμε εκεί που είναι με σκοπό να «λιώσουν» στον κήπο και να ξανανθίσουν την επόμενη άνοιξη.
  • την απομάκρυνση και αποθήκευση: γίνεται σε ένα μέρος με ξηρές συνθήκες και σκοτάδι. Η αποθήκευση γίνεται αφού καθαρίσουμε τους βολβούς από τα χώματα και τους στεγνώσουμε.


Για να γίνει πιο εύκολη η εξαγωγή τους από το έδαφος των βολβών που θα αποθηκεύσουμε, μπορούμε, πριν τους φυτέψουμε, να τους βάλουμε μέσα σε μία παλιά νάιλον κάλτσα και να αφήσουμε μία άκρη της έξω από το χώμα. Μπορούμε επίσης να τους φυτέψουμε μέσα σε πλαστικά καλαθάκια.