Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και την υγεία των φυτών σας είναι το καλό χώμα.

Πρέπει να ξέρετε ότι:

- Το χώμα προσφέρει στήριξη στα φυτά.
- Είναι αποθήκη θρεπτικών στοιχείων και νερού.

Πώς θα το διαλέξετε:

- Διαλέγετε πάντα επώνυμο χώμα, σε εργοστασιακή συσκευασία.
- Αναζητήστε πάνω στη συσκευασία τα περιεχόμενα.
- Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για τα φυτά σας.

Είδη χώματος

Κάθε τύπος χώματος αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία, τα οποία έχουν ξεχωριστές ιδιότητες και προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία στα φυτά. Οι βασικές ποικιλίες χώματος είναι οι εξής:

- Φυτόχωμα

Το ειδικό φυτόχωμα Fioriplus είναι ιδανικό για την παραγωγή λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα. Εξασφαλίζει καλή ανάπτυξη των φυτών με πολύ μεγάλη καρποφορία ενώ επιτυγχάνεται οικονομία νερού και λιπασμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, περιέχει:

ζεόλιθο, ένα φυσικό ορυκτό που εξασφαλίζει πολύ καλό αερισμό άρα καθόλου αρρώστιες, συγκρατεί νερό, μειώνοντας τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων, αυξάνει την παραγωγή και βελτιώνει την ποιότητα των καρπών.

μαύρη τύρφη, με την οργανική ουσία που διαθέτει ενεργοποιεί τους μικροοργανισμούς ώστε να έχουμε εύρωστη ανάπτυξη των φυτών μας.

φυσικό προϊόν από κοκοφοίνικα, που δεν επιτρέπει τη συμπύκνωση του χώματος. Ακόμη κι αν γίνει υπερβολικό πότισμα εξασφαλίζει την πολύ καλή αποστράγγιση του υποστρώματος.

- Χώμα γενικής χρήσης

Καλό είναι να χρησιμοποιείται με προσοχή για το αν πληροί τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχει το κάθε φυτό.

- Με εμπλουτισμένη τύρφη

Είναι ιδανικό για λαχανόκηπους και οπωρώνες. Συνθέτεται από τύρφη, περλίτη, φυτόχωμα και είναι εμπλουτισμένο με χωνεμένη κοπριά ή φύκια. Προσφέρεται για βελτίωση της υφής των εδαφών με άργιλο, ενώ είναι κατάλληλο και για αμμώδη εδάφη, καθώς προσδίδει συνεκτικότητα.

- Ειδικό χώμα

Κάποια φυτά, όπως οι ορχιδέες, έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις σε χώμα για τη σωστή ανάπτυξή τους. Χώματα με ονομασίες όπως “χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου”, “χώμα τριανταφυλλιάς”, “χώμα ανθοφόρων” ουσιαστικά είναι έτοιμα προς χρήση μείγματα με σωστές αναλογίες για τα είδη φυτών στα οποία απευθύνονται.

Extra tips:

- Αν έχετε λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά διαλέξτε SUPERMAX ή BUDGET – FIORIPLUS. Χάρη στις ειδικές προσμίξεις, είναι κατάλληλο για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλες τις μεταφυτεύσεις της γλάστρας και του κήπου σε εποχιακά φυτά, θάμνους και καλλωπιστικά δέντρα.

- Να θυμάστε ότι η άριστη πρόσμιξη τύρφης – κοκοφοίνικα – λιπασμάτων και ανθρακικού ασβεστίου εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής, έντονη ανθοφορία και... χάρη στον κοκοφοίνικα, πολύ καλή αποστράγγιση για τα φυτά σας!