Μας ζεσταίνουν ή μας παγώνουν, μας καλωσορίζουν ή μας απωθούν, μας φτιάχνουν το κέφι ή μας χαλούν τη διάθεση. Ο ρόλος των χρωμάτων είναι σημαντικός στην καθημερινή μας ζωή γι’ αυτό και κάθε χρωματική παρέμβαση στο περιβάλλον μας πρέπει να γίνεται με πολλή περίσκεψη.

Έχετε αποφασίσει να βάψετε κάποιους τοίχους για να δώσετε στους χώρους σας καινούργια όψη, ευχάριστη και καλαίσθητη. Ασφαλώς και μπορείτε να το κάνετε, αλλά για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα χρώματα, να χρησιμοποιήσετε τα σωστά εργαλεία και να ακολουθήσετε την αναγκαία διαδικασία.

Τα είδη των χρωμάτων:

1. Χρώματα εσωτερικού χώρου

 • Πλαστικά χρώματα
  Υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες, για απλές ή και για πιο απαιτητικές εφαρμογές. Επιτρέπουν τη διαπνοή στις επιφάνειες, δίνοντας τη δυνατότητα στους υδρατμούς να διαφεύγουν, απλώνονται εύκολα και προσφέρουν συνήθως αρκετά μεγάλη καλυπτικότητα.
 • Υδροχρώματα
  Είναι κατάλληλα για επιφάνειες που δεν χρειάζονται πλύσιμο και δεν έχουν άμεση επαφή με κόσμο όπως για παράδειγμα το ταβάνι, το κλιμακοστάσιο και οι αποθήκες. Είναι χαμηλής αντοχής για αυτό και ενδείκνυνται για χώρους χωρίς μεγάλες απαιτήσεις.
 • Μυκητοκτόνα χρώματα
  Είναι ιδανικά για χώρους με υγρασία στους οποίους συχνά αναπτύσσονται μύκητες όπως είναι η κουζίνα και το μπάνιο.
 • Σατινέ χρώματα
  Τα σατινέ χρώματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή στο πλύσιμο και στους λεκέδες, καθώς και από τη βελούδινη εμφάνισή τους. Είναι ιδανικά για χώρους όπως είναι το καθιστικό, το παιδικό δωμάτιο και γενικά οι χώροι που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

2. Χρώματα εξωτερικού χώρου

 • Ακρυλικά χρώματα
  Είναι χρώματα που χαρακτηρίζονται από αντοχή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μεγάλη διάρκεια ζωής, προσφέροντας παράλληλα υψηλή καλυπτικότητα.
 • Τσιμεντόχρωματα
  Είναι κατάλληλα για τη βαφή επιφανειών από σοβά, τούβλα, μπετόν κλπ και χαρακτηρίζονται από μεγάλη καλυπτικότητα. Υπάρχουν τσιμεντοχρώματα με πολύ καλή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
 • Ελαστικά Χρώματα
  Χρησιμοποιούνται για τη στεγάνωση των εξωτερικών τοίχων από την υγρασία. Λόγω της ειδικής τους σύνθεσης το χρώμα αποκτά σκληρή και ανθεκτική επιφάνεια χωρίς να λερώνεται από εξωτερικούς ρύπους. Παραμένουν ελαστικά στο βάθος τους με αντοχή στις συστολοδιαστολές.
 • Θερμοελαστικά χρώματα
  Προσφέρουν εξαιρετική στεγάνωση των εξωτερικών τοίχων από υγρασία και διατηρούν την ελαστικότητά τους ακόμα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι η ιδανική λύση σε περιοχές με υψηλή έκθεση στον ήλιο, στη βροχή και στον αέρα.
 • Σιλικονούχα χρώματα
  Χρησιμοποιούνται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, γιατί η ειδική σύνθεσή του εξασφαλίζει τη διαφυγή της εσωτερικής υγρασίας και την τέλεια αδιαβροχοποίησης της εξωτερικής επιφάνειας. Αποτελούν ιδανική επιλογή για αναπαλαιώσεις διατηρητέων κτιρίων.

Οικολογικά χρώματα
Υπάρχουν οικολογικά χρώματα τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση. Τα οικολογικά χρώματα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης, αντοχών και περιεκτικότητας σε διαλύτες και τοξικές ουσίες. Προκαλούν ελάχιστη ρύπανση του περιβάλλοντος σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Τέλος χαρακτηρίζονται από μεγάλη καλυπτικότητα και είναι άοσμα.

Στα ράφια του χρωματοπωλείου
Βλέποντας κανείς το πλήθος των πολύχρωμων κουτιών αισθάνεται ίσως κάποια αμηχανία για την επιλογή που θα πρέπει να κάνει. Στις περισσότερες συσκευασίες όμως αναγράφονται πληροφορίες και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που διευκολύνουν τις συγκρίσεις και ενημερώνουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Δεν υπάρχει μόνο το λευκό
Κάθε χρώμα μπορεί να είναι πηγή χαράς, αρκεί να έχει την ένταση που πρέπει και να βρίσκεται σε αρμονική σχέση ή σε σωστή αντίθεση με τα γειτονικά του. Μπορεί επίσης κάθε χρώμα να αναλάβει κάποιον ξεχωριστό ρόλο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το γκρίζο για παράδειγμα που είναι ένα χρώμα «ακίνητο» και σκυθρωπό, γίνεται ιδανικό φόντο για έναν ζωηρόχρωμο καναπέ. Και το πράσινο που από μόνο του δεν γεννά ούτε πάθος, ούτε χαρά, ούτε θλίψη, αποκτά ζωντάνια και φωτεινότητα αν το σπάσει κανείς με λίγο κίτρινο του λεμονιού.

Χρώματα θερμά ή ψυχρά, δυναμικά ή χαλαρωτικά
Αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που γίνεται αντιληπτό σε ένα χρώμα είναι η θερμότητα ή η ψυχρότητά του. Τα ψυχρά χρώματα είναι αυτά που πάνε από το πράσινο στο γαλάζιο, δηλαδή: πράσινο, πράσινο-γαλάζιο, γαλάζιο, γαλάζιο λουλακί, μενεξεδί.
Πολλά πειράματα έχουν αποδείξει την αίσθηση του θερμού ή του ψυχρού που δίνουν τα χρώματα αυτά. Σε ένα εργαστήριο που οι τοίχοι του ήταν βαμμένοι γαλαζοπράσινοι, οι εργάτες παραπονιούνταν για το κρύο. Όταν οι τοίχοι βάφτηκαν με μια ροδόχρωμη ώχρα, τα παράπονα σταμάτησαν.
Ένα άλλο πείραμα έδειξε ότι ένα χρώμα μπορεί επίσης να δώσει την αίσθηση βάρους ή ελαφρότητας: Κιβώτια ίδιου μεγέθους και ίδιου βάρους φάνηκαν ελαφρότερα σε κείνους που τα μετέφεραν όταν βάφτηκαν με ανοικτά χρώματα. Στα διάφορα χαρακτηριστικά θα πρέπει να προστεθούν και οι συνειρμοί που λίγο- πολύ όλοι κάνουμε: το πράσινο με τη φύση, το γαλάζιο με τον ουρανό ή τη φρεσκάδα του νερού, το κόκκινο με το αίμα και τον κίνδυνο, το πορτοκαλί με τη φωτιά ή το ηλιοβασίλεμα, το μενεξεδί με το πένθος και ούτω καθεξής.

 • Το κίτρινο
  Είναι το χρώμα που ηρεμεί, που παρακινεί στην ησυχία και την ονειροπόληση. Όμως ένα γαλάζιο, που δεν περιέχει ούτε κίτρινο ούτε κόκκινο, κρυώνει πραγματικά την ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιείστε το σε χώρους που τους βλέπει ο ήλιος πολύ.
 • Πράσινο
  Χρώμα «ακίνητο» ίσως λίγο ανιαρό. Με λίγο κίτρινο ζωντανεύει, γίνεται χαρούμενο. Με λίγο γαλάζιο, σοβαρεύει, ξεκουράζει, καλύτερα όμως σε μικρές σχετικά επιφάνειες. Και ποτέ πράσινο εκεί που τρώτε: είναι πιθανό να σας κόψει την όρεξη.
 • Κόκκινο
  Γεμάτο πάθος, όμως δεν εκδηλώνει πάντα τη δύναμή του προς τα έξω. Το ανοιχτό κόκκινο είναι όλο ορμή και ενεργητικότητα. Το μέτριο κόκκινο όμως διατηρεί μια δύναμη εσωτερική και όταν ανακατευτεί με λίγο γαλάζιο γίνεται σχεδόν ψυχρό. Γενικά είναι ένα ερεθιστικό χρώμα, κατάλληλο μόνο για μικρές επιφάνειες.
 • Άσπρο
  Είναι η εξαφάνιση των χρωμάτων. Αλλά είναι και σαν τη σιωπή που κρύβει όλες τις δυνατότητες για οποιαδήποτε αρχή επικοινωνίας. Λαμπρό και καθάριο, κουράζει κάπως με το υπερβολικό φως του. Αποτελεί όμως την ιδανική βάση για τη δημιουργία των πιο γοητευτικών συνδυασμών και αποχρώσεων.