Μήπως άρχισε να σας κουράζει η μονοτονία των άσπρων τοίχων; Στο χέρι σας είναι
να τους αλλάξετε με χρωματικούς και σχεδιαστικούς συνδυασμούς του γούστου σας.
Μη νομίζετε ότι αναλαμβάνετε κάποιο ρίσκο.

Και μην ξεχνάτε: Αν ένα χρώμα δεν σας αρέσει, περνάτε από πάνω ένα άλλο!

Επιφάνειες που ζωντανεύουν με κόκκινο και πορτοκαλί
Ακόμα κι αν οι τοίχοι είναι ταπετσαρισμένοι, μπορούν συνήθως να χρωματιστούν. Αποφασίστε, λοιπόν, να εφαρμόσετε κάποιο πρωτότυπο σχέδιο ή έναν τολμηρό χρωματικό συνδυασμό όπως για παράδειγμα σε κόκκινο, το χρώμα που σύμφωνα με τους ψυχολόγους διεγείρει τα συναισθήματα υποβάλλοντας συγχρόνως μια αίσθηση ασφάλειας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το πορτοκαλί. Για να μην είναι υπερβολικά έντονα τα χρώματα αυτά, τα «σπάτε» με λίγο λευκό και κίτρινο. Όσον αφορά τα σχέδια, μπορεί ένα σχέδιο να αντιγράφει μια αρχιτεκτονική λεπτομέρεια επίσης μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται πιο ψηλό ή πιο ευρύχωρο. Τεχνικές αρκετά δημοφιλείς, προερχόμενες κυρίως από την Άπω Ανατολή.

Δημιουργική διάθεση και φαντασία
Πρόταση: Το σχέδιο θα καλύπτει  ολόκληρη την επιφάνεια ενός τοίχου στο καθιστικό σας. Ένα προσωπικό παιχνίδι χρωμάτων, που δεν μπορεί να σας προσφέρει καμία ταπετσαρία, θα δώσει καινούριο οπτικό ενδιαφέρον στον χώρο, ανεξάρτητα από το αν θα προτιμήσετε τους καθαρούς γαλάζιους τόνους ή τις κόκκινες και πορτοκάλι αποχρώσεις.

Λίγα πράγματα θα χρειαστείτε για το σχέδιο: αλφάδι, λεπτά καρφάκια και το νήμα με το βαρίδι. Δεν χρειάζεται καν να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ακρίβεια, καθώς τα διαχωριστικά περιθώρια μεταξύ των χρωμάτων  παραμένουν λευκά και η (σκόπιμη) ανομοιομορφία της επιφανειακής υφής κάνει τα σχήματα πιο ελεύθερα και ανάλαφρα.
Μία λιτή επίπλωση με απλές και καθαρές φόρμες θα φανεί τέλεια μπροστά σε αυτό το φόντο.

Ανακαλύψτε, ανανεώστε, αναβαθμίστε
Δεν θα χρειαστείτε πολλά πράγματα, για να χαρίσετε μια δεύτερη άνοιξη στα παλιά έπιπλά σας. Λίγο χρώμα μπορεί να τα μετατρέψει σε πραγματικά έργα τέχνης. Η αποτελεσματική «αναζωογόνηση» ενός παλιού αντικειμένου είναι από τις πιο χρήσιμες και ευχάριστες ασκήσεις για τον ερασιτέχνη μάστορα. Ένα κουτί μπογιά, ένα πινέλο ή ρολό και ξεκινάμε!

Το παλιό αντικείμενο  που αξίζει τον κόπο αποκατάστασης βρίσκεται ίσως στο πατάρι και σας περιμένει. Μπορεί όμως να το ανακαλύψετε στο παζάρι ή στο παλαιοπωλείο. Σκαμπό, ντουλαπάκια, σεντούκια, δίσκοι, σκαλιστές κορνίζες μπορούν να ξαναγίνουν σαν καινούργια. Ίσως  να συναντήσετε επιφάνειες που έχουν περαστεί με διπλά και τριπλά στρώματα μπογιάς. Πρέπει να καθαριστούν, για να αποκαλυφθεί το ξύλο που κρύβεται από κάτω. Μη σας φοβίζει αυτή η διαδικασία. Υπάρχουν διαβρωτικά που μαλακώνουν και ξεκολλάνε τα παλιά χρώματα  και η μέθοδος του θερμού αέρα. Συχνά η ξύστρα,  η συρματόβουρτσα και η σπάτουλα αρκούν.

Τολμήστε ασυνήθιστους χρωματικούς συνδυασμούς, φτιάξτε πατρόν για νέα σχέδια, δοκιμάστε  τεχνικές διακόσμησης επίπλων προσθέτοντας ενδιαφέροντα αξεσουάρ, πόμολα, χειρολαβές κ.α. Τα αποτελέσματα θα είναι τέλεια!

Σύντομα η διαδικασία για να ανανεώσετε μια ξύλινη επιφάνεια:

1. Τα παλιά στρώματα μπογιάς αφαιρούνται ριζικά με συστηματικό τρίψιμο με το τριβείο ή με άλλη μέθοδο, μηχανική ή χημική.

2. Το καθαρό πλέον υπόστρωμα ασταρώνεται και, μετά το στέγνωμα, τρίβεται ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο.

3. Αν εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες σχισμές, μικρές λακούβες ή άλλα σημάδια, σπατουλάρονται με στόκο.

4. Μετά από ένα ακόμα τελικό τρίψιμο περνιέται το χρώμα, πρώτα προς μία κατεύθυνση και μετά «σταυρωτά» προς αυτή.

Έπιπλα μεταλλικά: Bάψιμο και προστασία
Τον παλιό καλό (αλλά και δύσκολο) καιρό τα έπιπλα του χώρου εργασίας ήταν κατά κύριο λόγο πρακτικά και ανθεκτικά. Συχνά το σχήμα τους ήταν στενά δεμένο με τη λειτουργικότητα, με εξαίρετα πολλές φορές αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, αν πετύχετε κάποιο αξιόλογο μεταλλικό ντουλάπι εκείνων των εποχών, μη διστάσετε επίσης να το πάρετε και να ασχοληθείτε σοβαρά μαζί του. Μπορεί να χρειαστεί ξεσκούριασμα με τη συρματόβουρτσα, αν είναι πολύ ταλαιπωρημένο. Διαλέξτε μετά το χρώμα που θα το ξανανιώσει (προτιμήστε κάποιο έντονο χρώμα). Αν αυτό το χρώμα ανήκει στην κατηγορία εκείνων που εξασφαλίζουν και αντισκωριακή προστασία, τόσο το καλύτερο. Αν όχι, θα περάσετε πρώτα το σχετικό αντισκωριακό αστάρι ή μίνιο.


Τολμήστε και θα ανταμειφθείτε!