NEA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ:

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Η ενεργειακή ετικέτα και κατ’ επέκταση η κλίμακα ενεργειακής αποδοτικότητας των ηλεκτρικών συσκευών και των λαμπτήρων, αλλάζει.

Η κλίμακα που χρησιμοποιούταν μέχρι πρόσφατα, ξεκινούσε από την τάξη G και άγγιζε την ανώτατη τάξη A+++.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα προϊόντα ανήκουν στις ενεργειακές κλάσεις από Α+ έως Α+++ και καθώς η νέα κλίμακα διαμορφώνεται από την τάξη G έως και την ανώτατη τάξη Α (χωρίς να υπάρχουν πλέον τα σύμβολα +, ++ και +++), υπάρχει σαφής ανάγκη επεξήγησης και εκπαίδευσης των καταναλωτών για την ομαλή τους μετάβαση στη νέα ετικέτα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει σταδιακά τη νέα ενεργειακή ετικέτα, η οποία παρουσιάζεται τόσο στα φυσικά όσο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, συνεχίζοντας να βοηθά στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων για τις παρακάτω κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ

Εισάγεται κωδικός QR ο οποίος, όταν σκανάρεται από συμβατή συσκευή smartphone ή tablet, οδηγεί τον καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Ενεργειακής Αποδοτικότητας συσκευών.

Υιοθετείται νέα κλίμακα για τις ενεργειακές κλάσεις με ενιαία διαβάθμιση:
G (υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος)
έως
A (χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος) για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων εισάγονται νέα εικονο-σύμβολα στο κάτω μέρος της ετικέτας, για την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα της συσκευής.

Μεταξύ της νέας και της παλαιάς κλίμακας δεν υπάρχει απευθείας αντιστοίχιση. Ένα προϊόν που, σύμφωνα με την παλαιά ετικέτα, ανήκε στην τάξη A+++, με τη νέα ετικέτα ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (π.χ. C). Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος υπολογισμού της ενεργειακής του απόδοσης και η κατάταξή του στην επαναπροσδιορισμένη κλίμακα από G έως A, ενώ τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και η ενεργειακή κατανάλωση του προϊόντος παραμένουν ίδια.

Με την εφαρμογή της νέας ετικέτας, αναμένεται να υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (Α). Το θετικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι το περιθώριο πλέον που υπάρχει για περισσότερη καινοτομία στην κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να κατατάσσονται σε βάθος χρόνου στην υψηλότερη τάξη της κλίμακας, της νέας ενεργειακής ετικέτας. Όταν η τεχνολογική εξέλιξη θα έχει ως αποτελέσματα τα περισσότερα προϊόντα της αγοράς να κατατάσσονται στις υψηλότερες τάξεις ενεργειακής απόδοσης, η ενεργειακή ετικέτα θα επικαιροποιηθεί και πάλι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 • ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ (ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΝΣΗ);

  Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, στη συσκευασία ενός προϊόντος όπως ψυκτικές συσκευές, πλυντήρια, πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, συσκευές συντήρησης κρασιών, μπορεί να υπάρχουν δύο ενεργειακές ετικέτες. Η παλιά που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος με βάση την ενεργειακή κλίμακα A+++ έως D, και η νέα που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του ίδιου προϊόντος με βάση την αναθεωρημένη κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης A έως G. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διπλή σήμανση προϊόντων θα συνεχιστεί για ένα χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2021 και μετά.

 • ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ;

  Η επικαιροποίηση της ενεργειακής ετικέτας πραγματοποιείται για ομάδες προϊόντων των οποίων η ετικέτα δε μπορούσε να καλύψει πια τα δεδομένα της αγοράς (ψυκτικές συσκευές, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, συσκευές συντήρησης κρασιών, λαμπτήρες). Επιπλέον ομάδες προϊόντων αναμένεται να υιοθετήσουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα στο μέλλον.

 • ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΕΝΩ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ;

  Για ορισμένες ομάδες προϊόντων, π.χ. κλιματιστικά, η ενεργειακή ετικέτα δεν αλλάζει, οπότε αυτά εξακολουθούν να φέρουν την παλιά ετικέτα. Για ομάδες προϊόντων των οποίων η ενεργειακή ετικέτα έχει επικαιροποιηθεί, αυτά θα πρέπει να εμφανίζονται στα καταστήματα με τη νέα ετικέτα. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις:
  • Οι ηλεκτρικές συσκευές τα μοντέλα των οποίων παράχθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου 2020 και όταν η έκδοση νέας ετικέτας προϋποθέτει εκ νέου δοκιμή του προϊόντος με νέες μεθόδους ή όταν ο προμηθευτής έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του, μπορούν να εμφανίζονται στα καταστήματα με την παλαιά ετικέτα το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου 2021 ενώ μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά.
  • Οι λαμπτήρες τα μοντέλα των οποίων έχουν καταργηθεί από τους προμηθευτές, μπορούν να εμφανίζονται με την παλαιά ενεργειακή τους ετικέτα στα καταστήματα έως την 30η Μαΐου 2022. Σε κάθε περίπτωση από την 1η Μαρτίου 2023 θα υπάρχει μόνο η νέα ενεργειακή ετικέτα στην αγορά.

Οι δράσεις για την νέα ενεργειακή ετικέτα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του έργου LABEL 2020 για την ομαλή μετάβαση της αγοράς από τις τρέχουσες στις νέες ενεργειακές ετικέτες.

ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
ΕΕΕΠ