Πώς να ανανεώσεις τα ξύλινα έπιπλά σου!

Πώς να ανανεώσεις τα ξύλινα έπιπλά σου!

Θέλεις να αλλάξεις το στυλ ενός ξύλινου επίπλου, βάφοντάς το; Θέλεις να συντηρήσεις ένα παλιό τραπέζι από ξύλο; Πιάσε ρολό, πινέλο ή πιστόλι βαφής και βερνίκι και κάντο μόνος σου! Ακολούθησε όμως τις παρακάτω συμβουλές, για σίγουρη επιτυχία!


Επίλεξε το κατάλληλο βερνίκι

κατάλληλο βερνίκι

Όταν ανανεώνεις ξύλινες επιφάνειες, είτε στην περίπτωση που επιθυμείς να τις βάψεις, είτε στην περίπτωση που θέλεις απλά να τις συντηρήσεις, η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να πετύχεις ένα άψογο αποτέλεσμα, χωρίς ατέλειες και χωρίς κόπο.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείς, οι επιλογές σου σε υλικά, ανάλογα τις ανάγκες σου, είναι οι εξής:

Αστάρι ή βελατούρα

Το αστάρι είναι υπόστρωμα χρώματος που εφαρμόζεται πριν το βάψιμο και βοηθάει να απλωθεί πιο εύκολα και ομοιόμορφα η ριπολίνη, κλείνοντας τους πόρους. Είναι άχρωμο και κατάλληλο για ξύλα που βάφονται πρώτη φορά ή επιφάνειες στις οποίες η προηγούμενη στρώση μπογιάς έχει απομακρυνθεί εντελώς πριν ξαναβαφτούν.

Ριπολίνες

Υπάρχουν σε πολλές ποιότητες και διαφορετικά χρώματα, για να προσθέσεις χρώμα σε ξύλινες επιφάνειες με απλό βάψιμο ή και τεχνοτροπίες αντίστοιχες με εκείνες για τους τοίχους. Η υφή τους διακρίνεται σε ματ, σατινέ και γυαλιστερή.

Συντηρητικά ξύλου

Πέραν του χρωματισμού που προσφέρουν, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για ξύλινες επιφάνειες που εκτίθενται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς προστατεύουν από μύκητες ενώ ενισχύουν την αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία.

Βερνίκια ξύλου

Κυκλοφορούν κυρίως σε «ξύλινες» αποχρώσεις και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να αναδείξεις τη φυσική ομορφιά του ξύλου, ενώ παράλληλα του επιτρέπουν να αναπνέει, απωθώντας και το νερό.

Χρώματα κιμωλίας

Επίλεξε τα χρώματα κιμωλίας αν θέλεις να βάψεις εύκολα και γρήγορα τα ξύλινα έπιπλά σου χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία της επιφάνειας, με παστέλ νότες και ματ φινίρισμα. Δες εδώ τον τρόπο!

Προετοίμασε την επιφάνεια με τρίψιμο

Προετοίμασε την επιφάνεια με τρίψιμο

Η κατάλληλη προετοιμασία της επιφάνειας που θα βαφτεί είναι σημαντική, καθώς το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από το πόσο ομαλό και λείο είναι το υπόστρωμα.

Για τις ξύλινες επιφάνειες, ακόμα κι αν θέλεις απλώς να τα περάσεις με άχρωμο βερνίκι για να τα ανανεώσεις, το τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο είναι απαραίτητο, για να γίνουν λίγο τραχιές και να στρωθεί καλύτερα το νέο βερνίκι. Το νούμερο του γυαλόχαρτου εξαρτάται από το είδος και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ξύλο, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι: 60, 80, 120. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιήσεις το σωστό γυαλόχαρτο, και για να έχεις καλό αποτέλεσμα αλλά και για να μην χαραχτεί το ξύλο. Για να βεβαιωθείς για το νούμερο που θα χρησιμοποιήσεις, κάνε μερικές δοκιμές με διαφορετικού πάχους γυαλόχαρτα σε κάποιο σημείο του επίπλου που δεν φαίνεται.

Αν υπάρχει ήδη στρώμα προηγούμενου χρώματος, αναγκαίο είναι να φύγουν όλα τα κομμάτια που μπορεί να προεξέχουν ή φαίνονται ασταθή. Το ιδανικότερο εργαλείο για αυτόν το σκοπό, είναι το τριβείο.

Extra tip: Στην περίπτωση που υπάρχουν φθαρμένα σημεία στο ίδιο το ξύλο, καλό είναι να επισκευαστούν με ξυλόστοκο αντίστοιχης απόχρωσης.

Αστάρωσε το ξύλο

Άπλωσε το αστάρι με το πινέλο ή το ρολό και περίμενε μέχρι να στεγνώσει τελείως, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένεις για πολλές ώρες. Καλό είναι να τρίψεις το αστάρι με λεπτό γυαλόχαρτο, πριν το επόμενο βήμα.

Βάψε το ξύλινο έπιπλο

Βάψε το ξύλινο έπιπλο

Αφού έχεις αποφασίσει ποιο είδος χρώματος ταιριάζει στην περίπτωση του δικού σου επίπλου, πιάσε δουλειά! Σχετικά με τα εργαλεία που θα χρειαστείς, αν το χρώμα δεν είναι σπρέι, τότε επιλέγεις ανάμεσα σε ρολό και πινέλο, ή ιδανικά και συνδυασμό τους. Το πινέλο είναι το μέσο που θεωρείται ότι πετυχαίνει όμορφο αποτέλεσμα, αλλά ο χειρισμός του απαιτεί λίγη περισσότερη εμπειρία. Το βάψιμο με ρολό από σφουγγάρι, γίνεται πιο εύκολα, ακόμα και από αρχάριους και εξασφαλίζει άψογες, εντελώς λείες επιφάνειες. Πολλές φορές στα πιο δύσκολα σημεία που το ρολό δεν έχει εύκολη πρόσβαση, χρειάζεται να αναλάβει το πινέλο. Να θυμάσαι οι κινήσεις του ρολού και του πινέλου να ακολουθούν μια συγκεκριμένη φορά, για να έχεις πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ίσως χρειαστεί να περάσεις δύο, ακόμα και τρία χέρια μπογιά. Μεταξύ των στρώσεων, περίμενε να στεγνώσει το χρώμα για μερικές ώρες. Στο τέλος, άφησε το έπιπλο να στεγνώσει πολύ καλά, χωρίς να έρθει σε επαφή με άλλα αντικείμενα.

Άπλωσε το προστατευτικό βερνίκι στο έπιπλο

Άπλωσε το προστατευτικό βερνίκι στο έπιπλο

Οι ξύλινες επιφάνειες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην υγρασία και τη φθορά του χρόνου. Για να διατηρήσεις το έπιπλο που μόλις έβαψες στην καλύτερη κατάσταση, πέρασέ το με προστατευτικό βερνίκι.

Ξεκίνα, λοιπόν, να ανανεώνεις τα παλιά σου ξύλινα έπιπλα εύκολα και γρήγορα!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand