Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Συχνά ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της λίπανσης για τα φυτά μας. Μπορεί να μη γίνεται πολύ συχνά αλλά είναι απαραίτητη καθώς τα βοηθάμε ιδιαίτερα να αναπτυχθούν σωστά και τα προστατεύουμε.

Στον κήπο μπορούμε να βάλουμε λίπασμα 2 φορές το χρόνο:

  • η πρώτη λίπανση γίνεται τον Οκτώβρη και η δεύτερη στο τέλος του χειμώνα
  • προτιμάμε πλήρες λίπασμα, με ιχνοστοιχεία, επώνυμο και σε εργοστασιακή συσκευασία
  • το κοκκώδες λίπασμα το ενσωματώνουμε στο χώμα με ελαφρύ σκάλισμα σε ποσότητα ανάλογη του μεγέθους του φυτού, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Στη γλάστρα βάζουμε μόνο υδατοδιαλυτό ή υγρό λίπασμα την εποχή της βλάστησης, συνήθως άνοιξη-καλοκαίρι. Όλο το χρόνο μπορούμε να βάλουμε παντού οργανική ουσία (compost) που δεν έχει ούτε άσχημη μυρωδιά, ούτε ζιζάνια, και μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας.

Πάνω σε κάθε λίπασμα θα βρούμε 3 αριθμούς:
  • Ο πρώτος δηλώνει την περιεκτικότητα % σε Άζωτο (Ν): Ευνοεί τη βλάστηση και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
  • Ο δεύτερος δηλώνει την περιεκτικότητα % σε Φώσφορο (Ρ): Απαραίτητο για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και την ανθοφορία ειδικά στα νεαρά φυτά
  • Ο τρίτος δηλώνει την περιεκτικότητα % σε Κάλιο (Κ): Κάνει τα φυτά εύρωστα, είναι σημαντικό για την καρποφορία.

Αν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν μόνο πράσινα φύλλα θα χρειαστείτε αζωτούχο λίπασμα δηλαδή ο πρώτος αριθμός στη συσκευασία θα είναι μεγαλύτερος από τον 2ο και τον 3ο.

Αν έχετε ανθοφόρα φυτά θα χρειαστείτε φωσφοροκαλιούχο λίπασμα, δηλαδή ο 2ος και 3ος αριθμός θα είναι μεγαλύτεροι από τον πρώτο.