H ακρίβεια στις μετρήσεις είναι απαραίτητη σχεδόν για κάθε εργασία ή κατασκευή. Τα σύγχρονα όργανα μέτρησης καλύπτουν και τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις. Πάμε να τα γνωρίσουμε!

Μετροταινίες

Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα των άκαμπτων και των σπαστών μέτρων. Μακρύτερες συνήθως και πολύ εύκαμπτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε κυκλικές ακμές ή ακόμη και σε κυρτές επιφάνειες. Αποτελούνται από χαλύβδινο έλασμα, βαμμένο ή πλαστικοποιημένο, το οποίο -λόγω της καμπυλωτής διατομής του- παραμένει τεντωμένο σε αρκετό μήκος, διευκολύνοντας τη μέτρηση. H επανατύλιξή του μέσα στην πλαστική θήκη του γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου, χάρη σε έναν μηχανισμό επαναφοράς.

Το άγκιστρο στην άκρη του ελάσματος επιτρέπει τη μέτρηση με το ένα χέρι. Ορισμένοι τύποι έχουν διαφανή θυρίδα στο πάνω μέρος και μία δεύτερη διαβάθμιση στην πίσω πλευρά του ελάσματος, για το «διάβασμα» εσωτερικών διαστάσεων.

Πτυσσόμενα μέτρα

Ενώ παλιότερα κατασκευάζονταν σχεδόν αποκλειστικά από ξύλο, τα τελευταία χρόνια αποτελούνται και από μέταλλο ή συνθετικό υλικό, σε μήκη 1, 2 ή 4 μέτρα. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη σχεδίαση γωνιών, καθώς οι αρθρώσεις τους περιστρεφόμενες κουμπώνουν στις 90 μοίρες. Σε μία κλίμακα αναγράφονται και άλλες γωνίες. Για μετρήσεις μικρών διαστάσεων, καλύτερα να μην ξεκινήσεις από την άκρη του μέτρου αλλά από την ένδειξη 1 εκατοστό. Τα άκαμπτα μεταλλικά μέτρα προσφέρονται σε διάφορα μήκη που αρχίζουν από 60 εκατοστά. Υπάρχει και τηλεσκοπική ράβδος τεσσάρων τεμαχίων, με την οποία μετριούνται ύψη οροφών μέχρι και 4 μέτρων.

Μετρητές Αποστάσεων Laser

Απλοποιεί κάθε διαδικασία μέτρησης, ευθυγράμμισης, βυθομέτρησης και χωροστάθμησης. H συσκευή χωράει άνετα ακόμα και σε τσέπη και μετρά με το πάτημα ενός πλήκτρου αποστάσεις μέχρι και 150 μέτρα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σημαδέψεις με την κόκκινη ακτίνα λέιζερ το σημείο που θέλεις να δεις πόσο απέχει. Πατώντας ένα πλήκτρο η απόσταση εμφανίζεται στην οθόνη. Τόσο απλό! H τυπική απόκλιση δεν ξεπερνά τα +/- 2 χιλιοστά για απόσταση 30 μέτρων.

Μία τελειοποιημένη συσκευή αυτού του τύπου, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να μετράει απλά αποστάσεις. Δίνει τις διαστάσεις επιφανειών ή στερεών σωμάτων και πραγματοποιεί «έμμεσες» μετρήσεις σε δυσπρόσιτα σημεία, με την ενεργοποίηση αντίστοιχου προγράμματος.

Μπορεί επίσης να προσθέτει και να αφαιρεί τιμές μετρήσεων, π.χ. κατά τον υπολογισμό των τοίχων ενός δωματίου. Για τη μέτρηση των διαγώνιων γραμμών, υπάρχει ένα τριγωνικού σχήματος βοηθητικό εξάρτημα που εφαρμόζει απόλυτα στη γωνία, ενώ ένα άλλο πτυσσόμενο εξάρτημα εξασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή της συσκευής σε εξωτερικές ακμές.

Παχύμετρα

Όταν χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις, π.χ. στην επεξεργασία μετάλλων, τότε κατάλληλο όργανο είναι το παχύμετρο. Διαθέτει μία κλίμακα σε χιλιοστά και παράλληλα μία κλίμακα-δρομέα, όπου κάθε χιλιοστό διαιρείται σε 10 ή 20 υποδιαιρέσεις. Έτσι, η μέτρηση πραγματοποιείται με ακρίβεια 0,10 ή 0,05 χιλιοστών. Με την ίδια μικροκλίματα και με τις μύτες της πίσω πλευράς, γίνονται και εσωτερικές μετρήσεις, για παράδειγμα σε σωλήνες.

Τώρα που έμαθες τα «εργαλεία που μετράνε» μπορείς να κάνεις κάθε εργασία που απαιτεί μέτρηση, με απόλυτη ακρίβεια!