H ακρίβεια στις μετρήσεις είναι απαραίτητη σχεδόν για κάθε κατασκευή.
Τα σύγχρονα όργανα μέτρησης καλύπτουν και τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις.

Ανάλογα με το είδος της εργασίας που καλείστε να πραγματοποιήσετε, η απαιτούμενη ακρίβεια διαφέρει: Έτσι για παράδειγμα στις εργασίες του κήπου τα εκατοστά είναι αρκετά, στις ξυλοκατασκευές χρειάζονται και τα χιλιοστά, ενώ στις μεταλλικές εργασίες το στάνταρ είναι τουλάχιστον το 1/10 του χιλιοστού. Αντίστοιχα διαφοροποιούνται και τα όργανα μέτρησης.

Μετροταινίες
Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα των άκαμπτων και των σπαστών μέτρων. Μακρύτερες συνήθως και πολύ εύκαμπτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε κυκλικές ακμές ή ακόμη και σε κυρτές επιφάνειες. Αποτελούνται από χαλύβδινο έλασμα, βαμμένο ή πλαστικοποιημένο, το οποίο -λόγω της καμπυλωτής διατομής του- παραμένει τεντωμένο σε αρκετό μήκος, διευκολύνοντας τη μέτρηση. H επανατύλιξή του μέσα στην πλαστική θήκη του γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου, χάρη σε έναν ελατηριωτό μηχανισμό επαναφοράς.
Το άγκιστρο στην άκρη του ελάσματος επιτρέπει τη μέτρηση με το ένα χέρι. Ορισμένοι τύποι έχουν διαφανή θυρίδα στο πάνω μέρος και μία δεύτερη διαβάθμιση στην πίσω πλευρά του ελάσματος, για το «διάβασμα» εσωτερικών διαστάσεων.

Μετροταινίες για εξωτερικούς χώρους
Οι μετροταινίες για μετρήσεις στην ύπαιθρο έχουν πολύ μεγαλύτερο μήκος και είναι κατά κανόνα πολύ ανθεκτικές. Υπάρχουν υφασμάτινες ταινίες από ίνες γυαλιού, με μήκος μέχρι 50 μ. και μεταλλικές που φτάνουν τα 100 μ. Το έλασμα αυτών των μεγάλων ταινιών δεν έχει καμπυλωτή διατομή, οπότε δεν είναι από μόνο του σταθερό, όπως στις μετροταινίες τσέπης. Για τη μελέτη και τη χάραξη δρόμων και μονοπατιών ή για την εξακρίβωση ορθογώνιων σχημάτων, οι μετροταινίες είναι απαραίτητες. Για να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της υπαίθρου, πρέπει να είναι και αδιάβροχες.

Σπαστά μέτρα
Ενώ παλιότερα κατασκευάζονταν σχεδόν αποκλειστικά από ξύλο, τα τελευταία χρόνια αποτελούνται και από μέταλλο ή συνθετικό υλικό, σε μήκη 1, 2 ή 4 μ. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη σχεδίαση γωνιών, καθώς οι αρθρώσεις τους περιστρεφόμενες κουμπώνουν στις 90ο. Σε μία κλίμακα αναγράφονται και άλλες γωνίες. Για μετρήσεις μικρών διαστάσεων, καλύτερα να μην ξεκινάτε από την άκρη του μέτρου αλλά από την ένδειξη 1 εκ. Τα άκαμπτα μεταλλικά μέτρα προσφέρονται σε διάφορα μήκη που αρχίζουν από 60 εκ. Υπάρχει και τηλεσκοπική ράβδος τεσσάρων τεμαχίων, με την οποία μετριούνται ύψη οροφών μέχρι και 4 μ.

Ηλεκτρονική μέτρηση
Ένα σήμα υπερήχων, ασύλληπτο για το ανθρώπινο αφτί, αναλαμβάνει τη μέτρηση και πατώντας ένα κουμπί εμφανίζεται η ψηφιακή ένδειξη με το αποτέλεσμα. Μερικές συσκευές υπολογίζουν και το εμβαδόν και τον όγκο ενός δωματίου. Μία φωτεινή κουκκίδα δείχνει το σημείο μέτρησης.

Παχύμετρα
Όταν χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις, π.χ. στην επεξεργασία μετάλλων, τότε κατάλληλο όργανο είναι το παχύμετρο. Διαθέτει μία κλίμακα σε χιλιοστά και παράλληλα μία κλίμακα-δρομέα, όπου κάθε χιλιοστό διαιρείται σε 10 ή 20 υποδιαιρέσεις. Έτσι, η μέτρηση πραγματοποιείται με ακρίβεια 0,10 ή 0,05 χλσ. Με την ίδια μικροκλίματα και με τις μύτες της πίσω πλευράς, γίνονται και εσωτερικές μετρήσεις, για παράδειγμα σε σωλήνες.

Mικρόμετρα
Το μικρόμετρο προσφέρει υψηλό βαθμό ακριβείας που φτάνει το εκατοστό του χιλιοστού. Είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό για μετρήσεις πάχους ελασμάτων, γυαλιού, συνθετικών φύλλων και όχι μόνο. Ένας κοχλίας με πολύ μικρό βήμα μετατοπίζει αξονικά τον κανόνα κατά ένα χιλιοστό σε κάθε πλήρη περιστροφή, ενώ μία βαθμονομημένη κλίμακα με εκατό υποδιαιρέσεις στον οδηγό του κανόνα ορίζει το 1/100 χλσ. Mικρόμετρα υπάρχουν σε τέσσερα μεγέθη, τα οποία καλύπτουν μια περιοχή μετρήσεων από 0 ως 150 χλσ.

Μετρητής βάθους
Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως και ο συρόμενος δείκτης στην πίσω πλευρά του παχύμετρου.

Ειδικό παχύμετρο
Μοιάζει με συνηθισμένη τανάλια, αλλά μπορεί να μετρήσει γρήγορα και με ακρίβεια πάχη υλικών μέχρι και 20 χλσ. Ένα ελατήριο πιέζει συνεχώς τις σιαγόνες μέτρησης, με την ίδια ισχύ μεταξύ τους. Έτσι όλες οι μετρήσεις πραγματοποιούνται κάτω από πανομοιότυπες συνθήκες. Το αποτέλεσμα της μέτρησης, με ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού, διαβάζεται εύκολα στη βαθμονομημένη κλίμακα.

Συνδεδεμένος με τον δρομέα, ο δείκτης για τις μετρήσεις βάθους σύρεται σε μια εγκοπή στην πίσω πλευρά του παχύμετρου. Έτσι μπορεί να μετρήσει κανείς το βάθος σε εγκοπές και τρύπες, ή και σε πατούρες και σκαλοπάτια.

Με την τεχνολογία λέιζερ οι μετρήσεις γίνονται γρηγορότερα και ακριβέστερα, ενώ ο χειρισμός αυτών των σύγχρονων συσκευών είναι πολύ εύκολος.

Μετρήσεις με λέιζερ
Με ένα εξελιγμένο αποστασιόμετρο λέιζερ, απλοποιείται κάθε διαδικασία μέτρησης, ευθυγράμμισης, βυθομέτρησης και χωροστάθμησης. H συσκευή χωράει άνετα στην τσέπη του γιλέκου και μετρά με το πάτημα ενός πλήκτρου αποστάσεις μέχρι και 150 μ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σημαδέψετε με την κόκκινη ακτίνα λέιζερ το σημείο που θέλετε να δείτε πόσο απέχει: πατάτε το πλήκτρο και αμέσως η απόσταση εμφανίζεται στην οθόνη. H τυπική απόκλιση δεν ξεπερνά τα +/- 2 χλσ. για απόσταση 30 μ.
Μία τελειοποιημένη συσκευή αυτού του τύπου μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να μετράει αποστάσεις: Δίνει τις διαστάσεις επιφανειών ή στερεών σωμάτων και πραγματοποιεί «έμμεσες» μετρήσεις σε δυσπρόσιτα σημεία, με την ενεργοποίηση αντίστοιχου προγράμματος. Μπορεί επίσης να προσθέτει και να αφαιρεί τιμές μετρήσεων, π.χ. κατά τον υπολογισμό των τοίχων ενός δωματίου. Για τη μέτρηση των διαγώνιων γραμμών, υπάρχει ένα τριγωνικού σχήματος βοηθητικό εξάρτημα που εφαρμόζει απόλυτα στη γωνία, ενώ ένα άλλο πτυσσόμενο εξάρτημα εξασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή της συσκευής σε εξωτερικές ακμές.