Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

 

Η γαρδένια κιτρινίζει, αφήνοντας πράσινα μόνο τα νεύρα στο φύλλο. Τι να κάνω;
Πρόκειται για φυσιολογική διαταραχή, λέγεται «τροφοπενία σιδήρου» οφείλεται στην έλλειψη ή και στην αδυναμία απορρόφησης σιδήρου από το χώμα.

Μην γεμίζετε καρφιά το χώμα της γαρδένιας γιατί ο σίδηρος απορροφάται από το φυτό στη «δισθενή» του μορφή ενώ η σκουριά είναι «τρισθενής» (πολύ αργά).

Ένα σκεύασμα χηλικού σιδήρου θα βοηθήσει. Προσοχή όμως στις οδηγίες της ετικέτας για την αραίωση και τη χρήση, συνήθως λερώνει τα μάρμαρα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαρτί για λίπανση του εδάφους;
Το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όχι όμως όταν είναι τυπωμένο γιατί το μελάνι ίσως περιέχει τοξικές ουσίες.
Μπορεί να επιβιώσει σε γλάστρα φυτό 80εκ. που φύτρωσε από κουκούτσια αβοκάντο;
Το νεαρό φυτό σας μπορεί να μεγαλώσει σε γλάστρα μέχρι να φτάσει τα 30-40κ. Μετά θα πρέπει να το μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική θέση του στον κήπο. Να θυμάστε ότι το αβοκάντο θέλει άπλετο ήλιο και πολύ καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Δεν αντέχει τη παγωνιά. Αν λοιπόν το φυτέψετε στον κήπο, φροντίστε να το καλύψετε αν πέσει η θερμοκρασία. Αν το αφήσετε σε γλάστρα, μεταφέρετέ την σε προστατευόμενο μέρος.
Εάν κόψω στο ύψος που έχουν ξεραθεί τα Λέιλαντ θα πρασινίσουν ξανά
Γενικά τα κωνοφόρα δεν δίνουν νέα βλάστηση από τα σημεία τομής εάν κλαδευτούν.
Με τι να ψεκάσω για να διατηρούνται ζωντανά & πράσινα τα Λέιλαντ;
Θα πρέπει να εφαρμόσετε διασυστηματικό μυκητοκτόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας ή του γεωπόνου που θα σας το προμηθεύσει, και λίπασμα ειδικό για κωνοφόρα.
Η βερικοκιά μου σκουληκιάζει τους καρπούς. Τι κάνω;
Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε οικολογικά, τόσο στη βερικοκιά όσο και στα υπόλοιπα καρποφόρα (κάμπιες των πεύκων, κάμπιες των λαχανικών) χρησιμοποιώντας βάκιλο.
Το γεράνι μου έχει βγάλει πολλά φύλλα αλλά ούτε ένα μπουμπούκι. Τι θα κάνω;
Φροντίστε το γεράνι σας να βρίσκεται σε προσήλια θέση και προσέξτε το υπερβολικό πότισμα. Το γεράνι σας δεν θέλει λίπασμα και ειδικά κοπριά που είναι πλούσια σε άζωτο. Του φτάνει το σκάλισμα και το κόψιμο των ξερών φύλλων και ώριμων λουλουδιών. Θυμηθείτε τα γεράνια στις νησιώτικες αυλές… Ελάχιστο νερό κι άφθονος ήλιος είναι η μυστική συνταγή!
Οι πορτοκαλιές που έχω στον κήπο μου κάνουν νεράντζια. Τι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;
Προφανώς η πορτοκαλιά σας έχει ξεραθεί εδώ και καιρό χωρίς να το προσέξετε. Αυτό μπορεί να έγινε είτε από τον πάγο του χειμώνα, είτε από απρόσεκτο χειρισμό. Αυτό που μπορείτε τώρα να κάνετε είναι να βρείτε κάποιο δέντρο που κάνει ωραία και γλυκά πορτοκάλια, να πάρετε μπόλι και να την μπολιάσετε!
Η πικροδάφνη μου είναι γεμάτη μελίγκρα. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Στη πικροδάφνη, ειδικά αν είναι μεγάλη, η μελίγκρα θα βαρεθεί να τρώει πριν πάθει κάτι το φυτό. Αν όμως σας ενοχλεί η εικόνα θα κάνετε ένα διάλυμα σαπουνόνερο, με 30 γρ πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό, θα βάλετε λίγο καθαρό οινόπνευμα για να μην αφρίζει και θα ψεκάσετε. Αν χρειαστεί μπορείτε να επαναλάβετε όσες φορές θέλετε δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Κιτρινίζουν και πέφτουν τα φύλλα της πορτοκαλιάς μου και της λεμονιάς μου. Τι να κάνω;
Τα δέντρα σας απλά προσπαθούν να σας πουν ότι διψάνε. Προσέξτε το πότισμα σας να είναι αραιό με αρκετή ποσότητα νερού. Έτσι εκπαιδεύετε τα δέντρα σας να αντέχουν στη ζέστη και στη ξηρασία. Γενικός κανόνας είναι να ποτίζετε 1 φορά κάθε 7 – 10 μέρες με πολύ νερό, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες της περιοχής σας.
Η τριανταφυλλιά μου είναι σκεπασμένή με άσπρο χνούδι που φεύγει όταν το τρίβεις. Τι να κάνω;
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα της τριανταφυλλιάς που λέγεται ωίδιο ή μπάστρα ή θειαφασθένεια. Θα το βρείτε εκτός από τα φύλλα της τριανταφυλλιάς, στο ευώνυμο, στα φύλλα του αμπελιού, στα κολοκύθια, στα αγγούρια, και στην τομάτα. Με λίγα λόγια έχει όλα τα προσόντα να σας γίνει σοβαρός πονοκέφαλος!
Όπως το λέει η λέξη (θειαφασθένεια) αντιμετωπίζεται με θειάφι. Προτιμήστε το βρέξιμο θειάφι που είναι πιο εύκολο στην εφαρμογή και μην θειαφίζετε όταν η θερμοκρασία περνάει τους 30οC γιατί θα προκαλέσετε εγκαύματα.
Κι επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη αποφύγετε την υπερβολική υγρασία στα φυτά. Ποτίζετε το πρωί μέχρι τις 10.
Πόσο συχνά να ραντίζω τα φυτά μου με σαπουνόνερο για να αντιμετωπίσω την μελίγκρα;
Όλα τα οικολογικά ιδιοσκευάσματα, επειδή είναι φυσικά προϊόντα, δεν έχουν πρόβλημα στη συχνότητα των εφαρμογών. Μπορείτε να επαναλάβετε την εφαρμογή του σαπουνόνερου όσες φορές θέλετε, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Τα φύλλα του αμπελιού έχουν κηλίδες με χρώμα λαδιού. Πως θα το αντιμετωπίσω;
Θα το αντιμετωπίσετε με θειικό χαλκό, τη γνωστή γαλαζόπετρα, που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη παραδοσιακή γεωργία ενάντια στον περονόσπορο, όλων ανεξαιρέτως των φυτών. Δεν απορροφάται από το φυτό. Τα φρούτα και λαχανικά που έχουν ψεκαστεί με χαλκό αρκεί να πλένονται πριν φαγωθούν.
Η αραίωσή του εξαρτάται από τη καλλιέργεια και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Όταν λοιπόν την αγοράσετε, ζητήστε από τον συνάδελφο γεωπόνο να σας γράψει σε αυτοκόλλητο χαρτάκι, πάνω στη συσκευασία, τον τρόπο αραίωσης.
Οι βερικοκιές μου είναι φυτεμένες στο γκαζόν & οι καρποί έχουν καφέ σημάδια. Φταίει το πότισμα;
Ναι, σωστά το εντοπίσατε! Τα καρποφόρα είναι καλύτερα να μην φυτεύονται στο γκαζόν γιατί το νερό από το καθημερινό πότισμα είναι υπερβολικό. Το δέντρο μπορεί να ρίξει τους καρπούς, να εμφανίσει κάτι που μοιάζει με ρετσίνι στον κορμό (κομμίωση) και καφέ κηλίδες στους καρπούς που χαλάνε.
Η γαρδένια μου δεν αναπτύσσεται, κιτρινίζει & φαίνεται να διψάει πολύ γρήγορα ενώ ποτίζω
Φαίνεται ότι η ρίζα της γαρδένιας έχει εξαντλήσει το χώμα της γλάστρας, το οποίο δεν επαρκεί πια να καλύψει τις ανάγκες του φυτού. Μην αλλάξετε όμως γλάστρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το stress που θα προκαλέσετε μαζί με αυτό που ήδη έχει το φυτό μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τη μεταφύτευση θα την κάνετε το φθινόπωρο μετά τις ζέστες, ή την άνοιξη.
Το καλοκαίρι το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το φυτό, είναι να αντικαταστήσετε 5 – 10 επιφανειακά εκατοστά παλιού χώματος με νέο καλής ποιότητας καστανόχωμα.
Πως αντιμετωπίζω τους τυφλοπόντικες στο κήπο (οπωροφόρα κηπευτικά);
Θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε μπλέξει με δύσκολο αντίπαλο. Ένας οικολογικός τρόπος που χρησιμοποιείται στην Αμερική σε αγροτικές περιοχές είναι η μελάσα. Πρέπει να σκάψετε για να εντοπίσετε τα λαγούμια τους και να ρίξετε λίγη μελάσα. Όταν περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο, κολλάει στη γούνα τους, τους ενοχλεί και τους αναγκάζει να αλλάξουν λαγούμι.
Μπορώ να κλαδέψω σεφλέρες, πότε και πως;
Η σεφλέρα είναι σκληρό και ανθεκτικό φυτό. Μπορείτε να τη κλαδέψετε όποτε θέλετε, αποφεύγοντας τις ημέρες του καύσωνα. Κλαδεύετε με κριτήριο το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε. Αν τη θέλετε χαμηλή κόψτε την από πάνω και θα φουντώσει στη βάση. Όπως και να την κόψετε θα ξαναπετάξει.
Τι να κάνω για να βγάλει καρπό ένα αβοκάντο; Μου είπαν ότι πρέπει να εμβολιαστεί
Δεν θα κάνετε μπόλιασμα. Το μόνο που χρειάζεται το αβοκάντο είναι το ταίρι του! Έχει αρσενικό και θηλυκό φυτό, και θα πρέπει να του εξασφαλίσετε αυτό που του λείπει.
Αν δεν μπορείτε να το εξακριβώσετε, αγοράστε και τα δυο και να είστε σίγουροι ότι θα φάτε καρπούς!
Μετά το ψέκασμα με θειάφι πρέπει να ξεπλύνω με νερό;
Όχι μόνο δεν πρέπει να ξεπλύνετε τα φυτά σας αλλά θα πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή εάν βρέξει. Το θειάφι εκτός από την ευεργετική δράση του στους μύκητες έχει και απωθητική δράση σε έναν από τους χειρότερους εχθρούς του κήπου και ειδικά του λαχανόκηπου: τον τετράνυχο. Αν δεν τον προλάβετε, σε λίγες μέρες μπορεί να σας καταστρέψει όλο το λαχανόκηπο.
Έχω λεβάντες που απλώθηκαν πολύ. Μπορώ να τις κλαδέψω;
Όχι μόνο μπορείτε αλλά πρέπει να τις κλαδεύετε! Αν δεν το κάνετε, θα τις δείτε να κάνουν ξυλώδη κορμό εσωτερικά και να αδειάζουν. Θα χαλάσει η αρχιτεκτονική του φυτού, θα μειωθεί η ανθοφορία και το αποτέλεσμα δεν θα σας αρέσει. Φροντίστε λοιπόν να κλαδεύετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κατά προτίμηση το φθινόπωρο.
Στις τριανταφυλλιές μου στρίβουν τα φύλλα και έχουν σταχτί χρώμα. Τι να κάνω;
Υπάρχουν ορισμένες αρρώστιες που δεν πιάνει η τριανταφυλλιά! Σίγουρα όμως είναι από τα φυτά που κάνει τους μύκητες να χαίρονται πολύ! Για να χαίρεστε όμως και εσείς τριαντάφυλλα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε χαλκούχο μυκητοκτόνο. Το πιο γνωστό είναι ο θειικός χαλκός, η γνωστή γαλαζόπετρα, χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια στη γεωργία. Δεν απορροφάται, και έτσι φρούτα και λαχανικά που έχουν ψεκαστεί αρκεί να πλένονται πριν φαγωθούν. Η αραίωση εξαρτάται από τη καλλιέργεια και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Όταν λοιπόν την αγοράσετε ζητήστε από τον συνάδελφο γεωπόνο να σας γράψει σε αυτοκόλλητο χαρτάκι, πάνω στη συσκευασία, τον τρόπο αραίωσης.
Κατά τους ψεκασμούς πρέπει να φοράμε γάντια, καπέλο και προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια.