Ο αφυγραντήρας αποτελεί την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της υγρασίας αφού προσφέρει ένα καθαρό περιβάλλον απαλλαγμένο από την ανεπιθύμητη υγρασία. Παράλληλα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες απόδοσης της θέρμανσης, με αποτέλεσμα να μειώνει το κόστος της. Είναι γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται το «κρύο» ως συνδυασμό της θερμοκρασίας, της υγρασίας και άλλων παραγόντων. Ένας χώρος με θερμοκρασία 24°C και επίπεδο υγρασίας 80% δίνει την αίσθηση πιο έντονου κρύου από ένα αντίστοιχο χώρο με θερμοκρασία 20°C και επίπεδο υγρασίας λιγότερο από 50%.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι σου;
 • Αν έχεις παρατηρήσει μαύρα σημάδια μούχλας στους τοίχους.
 • Αν έχει σκάσει ή φουσκώσει το ξύλινο πάτωμα ή αντίστοιχα κάποια ξύλινη πόρτα.
 • Αν έχεις απλώσει ρούχα μέσα στο σπίτι αλλά δεν στεγνώνουν με τίποτα.
 • Αν σε κάποιο δωμάτιο υπάρχει έντονη μυρωδιά υγρασίας.
 • Αν κάποιος τοίχος του σπιτιού σου έχει φουσκώσει και σε κάποια σημεία έχει ξεφλουδίσει η μπογιά ή η ταπετσαρία.
 • Αν τα παράθυρά σου θαμπώνουν και ενίοτε σχηματίζονται και σταγόνες νερού σε αυτά.
Πώς οι αφυγραντήρες βοηθούν στην αντιμετώπιση της υγρασίας;

Απορροφούν την υγρασία που βρίσκεται στον αέρα του χώρου, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη μούχλας. Πώς; Την αποθηκεύουν σε ένα ειδικό δοχείο στο εσωτερικό τους ή συνδέονται απευθείας με την αποχέτευση του σπιτιού. Με τη χρήση τους επιτυγχάνονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για πιο ευχάριστη και υγιή ατμόσφαιρα!

Ακόμα, οι περισσότεροι σύγχρονοι αφυγραντήρες διαθέτουν μία ξεχωριστή λειτουργία για το στέγνωμα ρούχων! Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις έναν αφυγραντήρα για να στεγνώσεις τα ρούχα γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν φαινόμενα υπερβολικής υγρασίας.

Πώς επιλέγεις όμως αφυγραντήρα;

Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία και μπορείς να βρεις αυτόν ακριβώς που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Κάποια ενδεικτικά κριτήρια είναι:

 • Η ποσότητα υγρασίας που απαιτείται να αφαιρεθεί από το χώρο σου. Η μονάδα μέτρησης της αφυγραντικής ικανότητας είναι τα λίτρα νερού, τα οποία μπορεί να αφαιρέσει η συσκευή μέσα σε ένα 24ωρο.
 • Να έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου λειτουργίας, κυρίως όταν ο αφυγραντήρας τοποθετείται μέσα σε υπνοδωμάτιο. Καλό είναι για μικρά δωμάτια ο θόρυβος να μην ξεπερνά τα 38 – 42 dB στη χαμηλή ταχύτητα και στη μεγάλη ταχύτητα να μην ξεπερνά τα 44 – 52 dB.
 • Να έχει ιονιστή, διότι η ύπαρξη θετικών και αρνητικών ιόντων στην ατμόσφαιρα βοηθάει στην εξουδετέρωση των βακτηριδίων, της σκόνης, των οσμών καθώς και των αιωρούμενων σωματιδίων. Η ύπαρξη ιονιστή είναι απαραίτητη κυρίως σε χώρους που βρίσκονται άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, μωρά αλλά και ηλικιωμένοι.
 • Η δυνατότητα συνεχούς αποχέτευσης, η οποία επιτρέπει στον αφυγραντήρα να λειτουργεί συνεχώς χωρίς να χρειάζεται άδειασμα του κάδου του. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι απαραίτητη αν η συσκευή προορίζεται για χώρους με μεγάλο πρόβλημα υγρασίας.
 • Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως η απαιτούμενη θερμοκρασία και η σχετική υγρασία, στην οποία αποδίδει τον υποσχόμενο όγκο νερού (σημειωτέον ότι η απόδοση του αφυγραντήρα αυξάνεται, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου στον οποίο λειτουργεί).
 • Η εύκολη μεταφορά του!
 • Επιπλέον ειδικές λειτουργίες όπως για παράδειγμα η αυτόματη επαναφορά σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Πώς επιλέγεις αφυγραντήρα ανάλογα με τον χώρο σου;
Παράλληλα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αφυγραντήρα, σημαντικό ρόλο στην επιλογή έχει και ο χώρος στον οποίο θα τον χρησιμοποιήσεις. Φρόντισε να ελέγξεις τα παρακάτω:
 • Τα τετραγωνικά και το ποσοστό υγρασίας του χώρου.
  Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία
  50-60% (m²)
  Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία
  70-80% (m²)
  Απόδοση Αφυγραντήρα
  (lt/24h)
  Έως 30 Έως 20 8
  30 έως 45 20 έως 30 12
  45 έως 70 30 έως 45 16
  70 έως 90 45 έως 60 20
  90 έως 120 60 έως 80 25
  120 έως 150 80 έως 100 30
 • Χρήσιμες διευκρινίσεις:

  1. Οι διαστάσεις αναφέρονται σε ενιαίους χώρους και οι μετρήσεις για την αντιστοιχία m2 με ποσοστό υγρασίας, έχουν γίνει σε εργοστασιακές συνθήκες.
  2. Αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγρασίας καλό θα ήταν να επιλεγείς ένα μεγαλύτερο μοντέλο από αυτό, που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά του χώρου σου.

 • Την επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους, για να καταλάβεις αν θα χρειαστούν ένας ή περισσότεροι αφυγραντήρες.
 • Τα επίπεδα υγρασίας που έχει η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι.