Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Αναρωτιέσαι τι να κάνεις για να μετατρέψεις το σπίτι σου σε μια όαση δροσιάς; Οι ανεμιστήρες οροφής είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και όχι μόνο! Ήρθε η ώρα να τους γνωρίσεις καλύτερα!

Τα βασικά πλεονεκτήματα με μια ματιά

  • Αποτελούν ένα φυσικό τρόπο αερισμού του χώρου και είναι ιδανικοί για άτομα με αλλεργίες ή μικρά παιδιά.
  • Δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.
  • Λειτουργούν σαν απωθητικό εντόμων σε όλο τον χώρο.
  • Είναι χρήσιμοι, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, λόγω της δυνατότητας αντίστροφης λειτουργίας που διαχέει ομοιόμορφα τον αέρα και καλύπτει οποιαδήποτε ψυχρά σημεία του χώρου.
  • Αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή φωτισμού, αφού οι περισσότεροι διαθέτουν και φως.
  • Εξοικονομούν χώρο, αφού τοποθετούνται στην οροφή του δωματίου.
  • Το κόστος αγοράς τους είναι προσιτό, ενώ παράλληλα δεν έχουν υψηλό κόστος συντήρησης.

Καλοκαιρινή λειτουργία

Οι ανεμιστήρες οροφής αναμειγνύουν τα χαμηλότερα δροσερά ρεύματα που υπάρχουν στον χώρο με τα υψηλότερα θερμά ρεύματα, με αποτέλεσμα να διοχετεύουν ένα δροσερό ρεύμα αέρα ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο. Χάρη στον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, αποφεύγεται η αίσθηση ότι υπάρχει ρεύμα αέρα μόνο σε συγκεκριμένο σημείο του δωματίου.

Χειμερινή λειτουργία

Υπάρχει η αντίστροφη λειτουργία, η οποία σου επιτρέπει να τον αξιοποιήσεις και τον χειμώνα. Στη χειμερινή λειτουργία, ο ανεμιστήρας οροφής κινείται με την κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού, με αποτέλεσμα ο θερμός αέρας ο οποίος συγκεντρώνεται στο ανώτερο επίπεδο του δωματίου να διαχέεται ομοιόμορφα προς τα κάτω και σε όλο τον χώρο.
Χρήσιμη συμβουλή: μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη χειμερινή λειτουργία του ανεμιστήρα παράλληλα με το σύστημα θέρμανσης που διαθέτεις (π.χ. καλοριφέρ) για να πετύχεις πιο αποδοτική θέρμανση αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας!

Είναι μια ασφαλής λύση;

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι ένα απολύτως ασφαλές προϊόν, αφού το βάρος του είναι περίπου ίσο με το βάρος ενός φωτιστικού. Η λειτουργία τους είναι στην πραγματικότητα μια περιστροφική κίνηση γύρω από ένα σταθερό άξονα.
Χρήσιμη συμβουλή: η εγκατάσταση καλό είναι να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο τεχνικό!

Επιλογή ανεμιστήρα ανάλογα με τα τ.μ. του χώρου

Τετραγωνικά Δωματίου Μέγεθος Ανεμιστήρα
Δωμάτιο <12 m2 Διάμετρος: 76 cm – 90 cm
Δωμάτιο <15 m2 Διάμετρος: 105 cm
Δωμάτιο <20 m2 Διάμετρος: 112 cm - 122 cm
Δωμάτιο <30 m2 Διάμετρος: 132 cm
Δωμάτιο >30 m2 Προτείνεται η χρήση και δεύτερου ανεμιστήρα

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να μας προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας, αρκεί να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος για τον χώρο σου. Αν επιλέξεις μικρότερο μέγεθος θα χρειαστεί ο ανεμιστήρας να λειτουργεί σε υψηλότερη ταχύτητα για να καταφέρει να σε δροσίσει, με αποτέλεσμα να αυξήσεις τελικά την κατανάλωση ενέργειας.

Μοντέρνος σχεδιασμός

Κλείνοντας, ας δούμε και τη διακοσμητική πλευρά των ανεμιστήρων οροφής, οι οποίοι με την πάροδο των χρόνων έχουν αλλάξει εμφάνιση. Υπάρχουν διάφορα στυλ όπως κλασικοί, μοντέρνοι, μεταλλικοί, ξύλινοι ακόμα και πολύχρωμοι. Μέσα από μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων μπορείς να επιλέξεις αυτόν που ταιριάζει στον δικό σου προσωπικό χώρο!