Εύχρηστα, αποδοτικά και σχεδόν αθόρυβα, τα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας διαπρέπουν στις περισσότερες ιδιοκατασκευές. Πρόκειται για εργαλεία κατάλληλα για άνοιγμα τρύπας σε ξύλο και μέταλλο αλλά και για βίδωμα. Καλύπτουν κάθε εργονομική και λειτουργική απαίτηση, ενώ εξασφαλίζουν αξιόλογα αποθέματα ισχύος χάρη στις εξελιγμένες μπαταρίες τους.

1. Μπαταρία

Οι μπαταρίες νικελίου-καδμίου (Ni-Cd) των ηλεκτρικών εργαλείων αποτελούνται από ξεχωριστά στοιχεία ονομαστικής τάσης 1,2 V, τα οποία είναι συνδεδεμένα σε σειρά. Έτσι, μία συστοιχία 6 στοιχείων προσφέρει 7,2 V ενώ μία των 12 στοιχείων 14,4 V. Όσο μεγαλύτερη είναι η παρεχόμενη ενέργεια, τόσο αποδοτικότερος είναι ο κινητήρας του εργαλείου.

Στις μπαταρίες, μεγάλη σημασία έχει η χωρητικότητα. Η τάση δεν δίνει πλήρη εικόνα της αποθηκευμένης ενέργειας. Η ποσότητα ρεύματος που συσσωρεύεται σε μία μπαταρία μετριέται σε αμπερώρια (Αβ) και εξαρτάται κυρίως από τον τύπο κατασκευής της μπαταρίας.

Στα σύγχρονα ηλεκτρικά εργαλεία τοποθετούνται συνήθως μπαταρίες χωρητικότητας από 1,2 μέχρι 2,2 αμπερώρια. Βέβαια, η πλήρης χωρητικότητα είναι διαθέσιμη μόνο μετά από μερικούς κύκλους επαναφόρτισης.

Χρήσιμα tips για τις μπαταρίες

  • Θα πρέπει να φυλάσσονται σε κανονική θερμοκρασία δωματίου ώστε να αποφεύγεται η έκθεσή τους σε ακραίες θερμοκρασίες καθώς και η έκθεσή τους στον ήλιο.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να διαπιστωθεί αισθητή πτώση της απόδοσης του εργαλείου, αλλά να μην αδειάσουν τελείως.
  • Σε φορτιστές με αυτόματη διακοπή λειτουργίας η μπαταρία μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της φόρτισής της.
  • Οι μπαταρίες Ni-Cd περιέχουν βαρέα μέταλλα υψηλής τοξικότητας. Δεν πρέπει ποτέ να καταλήγουν στα σκουπίδια αλλά να ανακυκλώνονται.

2. Ρύθμιση ροπής

Ιδιαίτερα σημαντική στα επαναφορτιζόμενα δραπανοκατσάβιδα είναι η δυνατότητα ρύθμισης και προεπιλογής της ροπής. Ανάλογα με το είδος της βίδας και το είδος του υλικού, πάντα χρειάζεται κάποια προσαρμογή.

Η αναγραφόμενη ροπή στρέψης ενός επαναφορτιζόμενου δραπανοκατσάβιδου είναι η ισχύς περιστροφής με την οποία το εργαλείο μπορεί να βιδώσει τις βίδες. Οι τιμές των μετρήσεων διαφέρουν συνήθως ανά περίπτωση. Τα στοιχεία που δίνουν οι κατασκευαστές δεν ξεκαθαρίζουν αν οι στροφές αφορούν «μαλακά» ή «σκληρά» βιδώματα.

Όταν για παράδειγμα βιδώνεις μία βίδα σε ξύλο, η απαιτούμενη ισχύς περιστροφής αυξάνεται σταδιακά. Η ισχύς μετριέται, όταν το εργαλείο φτάσει στο σημείο να μην μπορεί πια να βιδώσει τη βίδα. Είναι η περίπτωση του μετρήματος μαλακού βιδώματος. Αντίθετα, όταν βιδώνεις ένα στριφόνι που «φρενάρει» απότομα, η ροπή στρέψης που καταγράφεται εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη. Από πρακτικής πλευράς, πιο σωστή είναι η τιμή που δίνει η περίπτωση του μαλακού βιδώματος.

Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης δυνατότητας αποδεικνύεται κυρίως, όταν πρόκειται για ομοιόμορφο βίδωμα πολλών βιδών στη σειρά. Με τη συνεργασία και του λεγόμενου φρένου αδράνειας, τα πολλά βιδώματα στη σειρά γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια, γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Όταν σταματήσει η πίεση στον διακόπτη, το εργαλείο ακινητοποιείται ακαριαία και συνεχίζει μετά την ίδια διαδικασία στην επόμενη βίδα.

3. Ταχύτητα

Εκτός από τον έλεγχο της ροπής στρέψης, η ύπαρξη δύο ταχυτήτων είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Πολλά από τα μοντέλα τής κατηγορίας των 14,4 V είναι εφοδιασμένα με κιβώτια ταχυτήτων που μοιάζουν με εκείνα των αυτοκινήτων: χαμηλός αριθμός στροφών και μεγάλη ισχύς στην πρώτη ταχύτητα, υψηλός αριθμός στροφών και μικρότερη ισχύς στη δεύτερη. Έτσι, διευρύνεται κατά πολύ το φάσμα εφαρμογών του εργαλείου, κυρίως προς την κατεύθυνση των εργασιών που χρειάζονται μεγαλύτερη ισχύ.

Τώρα που έμαθες τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις το δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας που θα προστεθεί στη συλλογή των εργαλείων σου, βρες αυτό που σου ταιριάζει και ξεκίνα τα μαστορέματα!