Εύχρηστα, αποδοτικά και σχεδόν αθόρυβα, τα δραπανοκατσάβιδα
μπαταρίας διαπρέπουν στις περισσότερες ιδιοκατασκευές.

Τα επαναφορτιζόμενα δραπανοκατσάβιδα των 14,4 V αποτελούν τη νέα, εξαιρετικά δημοφιλή μεσαία κατηγορία εργαλείων με βάρος που δεν ξεπερνά τα 2 κιλά.
Καλύπτουν κάθε εργονομική και λειτουργική απαίτηση, ενώ εξασφαλίζουν αξιόλογα αποθέματα ισχύος χάρη στις εξελιγμένες μπαταρίες τους.

Επίσης, υπάρχουν και τα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας των 18 και των 24 V. Επειδή, όμως, για την υψηλότερη τάση απαιτούνται περισσότερα στοιχεία, αυξάνεται κατά πολύ το βάρος.

Οι μπαταρίες νικελίου-καδμίου (Ni-Cd) των ηλεκτρικών εργαλείων αποτελούνται από ξεχωριστά στοιχεία ονομαστικής τάσης 1,2 V, τα οποία είναι συνδεδεμένα σε σειρά. Έτσι, μία συστοιχία 6 στοιχείων προσφέρει 7,2 V ενώ μία των 12 στοιχείων 14,4 V. Όσο μεγαλύτερη είναι η παρεχόμενη ενέργεια, τόσο αποδοτικότερος είναι ο κινητήρας τού εργαλείου.
Στις μπαταρίες, μεγάλη σημασία έχει η χωρητικότητα. Η τάση δεν δίνει πλήρη εικόνα τής αποθηκευμένης ενέργειας. Η ποσότητα ρεύματος που συσσωρεύεται σε μία μπαταρία μετριέται σε αμπερώρια (Αβ) και εξαρτάται κυρίως από τον τύπο κατασκευής τής μπαταρίας.
Στα σύγχρονα ηλεκτρικά εργαλεία τοποθετούνται συνήθως μπαταρίες χωρητικότητας από 1,2 μέχρι 2,2 αμπερώρια. Βέβαια, η πλήρης χωρητικότητα είναι διαθέσιμη μόνο μετά από μερικούς κύκλους επαναφόρτισης. Λένε ότι οι μπαταρίες μοιάζουν με τα άλογα του ιπποδρόμου: Αποδίδουν περισσότερο, όταν προπονούνται τακτικότερα.

Ιδιαίτερα σημαντική στα επαναφορτιζόμενα δραπανοκατσάβιδα είναι η δυνατότητα ρύθμισης και προεπιλογής της ροπής. Ανάλογα με το είδος τής βίδας και το είδος τού υλικού, πάντα χρειάζεται κάποια προσαρμογή. Αν για παράδειγμα επιχειρηθεί βίδωμα σε μαλακό ξύλο με ανεξέλεγκτη ροπή στρέψης, το πιθανότερο είναι οι βίδες spax* να εισχωρήσουν βίαια, βαθιά μέσα στο ξύλο και να το σχίσουν. Αντίθετα, όταν υπάρχει η δυνατότητα προεπιλογής τής ροπής, μόλις το εργαλείο αγγίξει την προεπιλεγμένη ροπή, το βίδωμα διακόπτεται απότομα. Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης δυνατότητας αποδεικνύεται κυρίως, όταν πρόκειται για ομοιόμορφο βίδωμα πολλών βιδών στη σειρά. Με τη συνεργασία και του λεγόμενου φρένου αδρανείας των πιο εξελιγμένων συσκευών, τα πολλά βιδώματα στη σειρά γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια, γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Όταν σταματήσει η πίεση στον διακόπτη, το εργαλείο ακινητοποιείται ακαριαία και συνεχίζει μετά την ίδια διαδικασία στην επόμενη βίδα.

Εκτός από τον έλεγχο της ροπής στρέψης, η ύπαρξη δύο ταχυτήτων είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Πολλά από τα μοντέλα τής κατηγορίας των 14,4 V είναι εφοδιασμένα με κιβώτια ταχυτήτων που μοιάζουν με εκείνα των αυτοκινήτων: χαμηλός αριθμός στροφών και μεγάλη ισχύς στην πρώτη ταχύτητα, υψηλός αριθμός στροφών και μικρότερη ισχύς στη δεύτερη. Έτσι, διευρύνεται κατά πολύ το φάσμα εφαρμογών τού εργαλείου, κυρίως προς την κατεύθυνση των εργασιών που χρειάζονται μεγαλύτερη ισχύ.

Η αναγραφόμενη ροπή στρέψης ενός επαναφορτιζόμενου δραπανοκατσάβιδου είναι η ισχύς περιστροφής με την οποία το εργαλείο μπορεί να βιδώσει τις βίδες. Οι τιμές των μετρήσεων διαφέρουν συνήθως ανά περίπτωση. Τα στοιχεία που δίνουν οι κατασκευαστές δεν ξεκαθαρίζουν αν οι στροφές αφορούν «μαλακά» ή «σκληρά» βιδώματα. Άλλωστε, οι μέθοδοι μέτρησης δεν είναι απόλυτα τυποποιημένες και τα αποτελέσματα δύσκολα συγκρίνονται μεταξύ τους. Όταν για παράδειγμα βιδώνεται μία βίδα σε ξύλο, η απαιτούμενη ισχύς περιστροφής αυξάνεται σταδιακά. Η ισχύς μετριέται, όταν το εργαλείο φτάσει στο σημείο να μην μπορεί πια να βιδώσει τη βίδα. Είναι η περίπτωση του μετρήματος μαλακού βιδώματος. Αντίθετα, όταν βιδώνεται ένα στριφόνι που «φρενάρει» απότομα, η ροπή στρέψης που καταγράφεται εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη. Από πρακτικής πλευράς, πιο σωστή είναι η τιμή που δίνει η περίπτωση του μαλακού βιδώματος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν καθιερώθηκε κάποια επίσημη τυποποίηση των μετρήσεων, γι’ αυτό οι τιμές των κατασκευαστών διαφοροποιούνται σημαντικά.

Μπαταρίες: ναι μεν, αλλά…

  • Οι μπαταρίες καλύτερα να φυλάσσονται σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, να αποφεύγεται η έκθεσή τους σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός ή σε πολύ υψηλά επίπεδα και κυρίως, η έκθεσή τους στον ήλιο το καλοκαίρι.
  • Οι μπαταρίες Ni-Cd μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να διαπιστωθεί αισθητή πτώση τής απόδοσης του εργαλείου, αλλά να μην αδειάσουν τελείως.
  • Σε φορτιστές με αυτόματη διακοπή λειτουργίας η μπαταρία μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της φόρτισής της.
  • Οι μπαταρίες Ni-Cd περιέχουν βαρέα μέταλλα υψηλής τοξικότητας. Δεν πρέπει ποτέ να πετάγονται στα σκουπίδια. Το σωστό είναι να επιστρέφονται για ανακύκλωση.