Η επιλογή ελαστικών είναι ισορροπία μεταξύ κόστους, ασφάλειας στο φρενάρισμα, θορύβου, φθοράς πέλματος, οικονομίας καυσίμου και ποιότητας κύλισης. Μην ξεχνάτε ότι τα ελαστικά είναι το μόνο μέρος του αυτοκίνητου σας που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα.

Πότε χρειάζομαι καινούργια ελαστικά;
Τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων, που παλαιότερα συναντούσαμε μόνο σε ορισμένα αυτοκίνητα, σήμερα χρησιμοποιούνται στα περισσότερα αυτοκίνητα που οδηγεί ο μέσος οδηγός. Αυτά τα ελαστικά, λόγω των απαιτήσεων που έχουν τα σημερινά αυτοκίνητα, είναι πιο ασφαλή. Για να έχουμε αυτές τις επιδόσεις βέβαια τα ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα. Μην ξεχνάμε ότι η διάρκεια ζωής των ελαστικών είναι άμεσα συνδεμένη και με τις συνήθειες οδήγησης του κάθε οδηγού. Πριν αποφασίσετε να αλλάξετε ελαστικά καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο στο όχημά σας για να διαπιστώσετε αν πραγματικά χρειάζεστε καινούργια.
Χειμερινά ελαστικά
Τα χειμερινά ελαστικά χαρακτηρίζονται από ένα ειδικό σήμα στο πλαϊνό τους. Τα ελαστικά αυτά είναι κατάλληλα για οδήγηση σε χιόνι και πάγο με την ανάλογη ταχύτητα που συστήνει ο κατασκευαστής τους.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας και τα ελαστικά του είναι σε καλή κατάσταση.
Αν παρατηρήσετε "γλιστρήματα" με τις πρώτες βροχές ή χάνετε τον έλεγχο σε στροφές, καλό είναι να κάνετε τον έλεγχο που αναφέραμε παραπάνω. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά είναι σε καλή κατάσταση και ειδικά αυτά που βρίσκονται στους τροχούς οι οποίοι δίνουν κίνηση στο αυτοκίνητο σας. Ελέγχετε για τυχόν χτυπήματα σε πεζοδρόμια
Πίεση ελαστικών
Η πίεση των ελαστικών είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να ελέγχετε στα ελαστικά σας. Η σωστή πίεση εκτός από την σωστή απόδοση του ελαστικού, εξασφαλίζει οικονομία καυσίμων και μεγιστοποιεί την ζωή των ελαστικών σας. Η υπερβολική πίεση, όπως και η μειωμένη πίεση αλλάζουν την απόδοση των ελαστικών σας και αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση καυσίμων. Δείτε τις πιέσεις που συστήνει ο κατασκευαστής του αυτοκίνητους σας και κάνετε τακτικό έλεγχο.

Πίεση ελαστικών