Επιστρέφοντας από τις διακοπές σας είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι, παρόλο που είχατε εξασφαλίσει στα φυτά σας έναν ασφαλή τρόπο ποτίσματος για να διατηρηθούν κατά την απουσία σας, η εικόνα τους δεν μαρτυρά ότι είναι υγιή. Για αυτό θα πρέπει να τους κάνετε ένα δώρο που θα σηματοδοτεί την επιστροφή σας κοντά τους.

Να λοιπόν τα απλά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε:

1. Σε περίπτωση που είχατε αλλάξει θέση στα φυτά σας (π.χ. τα είχατε τοποθετήσει στην μπανιέρα του μπάνιου σας, κλπ) τακτοποιήστε τα και πάλι στη σωστή τους μεριά.

2. Απομακρύνετε τυχόν περιττό νερό που ίσως έχει συγκεντρωθεί στα πιατάκια τους.

3. Ποτίστε τα καλά με το λάστιχο, ακόμα και αν ποτιζόντουσαν όλο τον καιρό της απουσίας σας μέσω αυτόματου ποτίσματος.

4. Καταβρέξτε το φύλλωμά τους για να ανανεωθούν, να δροσιστούν και να καθαριστούν από τη σκόνη. Γενικά αυτό είναι καλό να μην το κάνετε μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος καίει αλλά συνήθως κατά τις πολύ πρωινές ή τις πολύ αργές απογευματινές-βραδινές ώρες.

5. Απομακρύνετε με το κλαδευτήρι σας οτιδήποτε έχει ξεραθεί πάνω στα φυτά σας (ξερά κλαδιά, φύλλα και άνθη) ώστε τα φυτά να αναπτύξουν νέα βλάστηση.

6. Χαρίστε τους κάποιο οργανικό σκεύασμα όπως το κομπόστ ή τα φύκια. Είναι μια καλή ιδέα ώστε να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν το «σοκ» που υπέστησαν την περίοδο απουσίας σας. Μην τους ρίξετε χημικά λιπάσματα εάν δεν έχουν πρώτα συνέλθει από ενδεχόμενα δείγματα μάρανσης αλλά και πριν δροσίσει αρκετά ο καιρός (περί το φθινόπωρο).