5 λύσεις θέρμανσης για να χαρίσεις στο σπίτι σου τη ζεστασιά που χρειάζεται!

5 λύσεις θέρμανσης για να χαρίσεις στο σπίτι σου τη ζεστασιά που χρειάζεται!

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και ο καιρός άρχισε να αλλάζει. Τώρα που μένεις περισσότερο σπίτι, βρήκες την ευκαιρία να κάνεις όλες τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν, για να υποδεχτείς τον χειμώνα. Κατέβασες τα χειμωνιάτικα, έστρωσες τα χαλιά, έβγαλες το πάπλωμα και βρήκες τις χοντρές σου κάλτσες που έχουν γίνει το απόλυτο must για μέσα στο σπίτι! Αρκούν όμως αυτά για να φτιάξεις τη ζεστή και χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα που έχεις φανταστεί; Αν η απάντηση είναι όχι, παρακάτω θα βρεις 5 λύσεις θέρμανσης για να χαρίσεις στο σπίτι σου τη ζεστασιά που χρειάζεται!

Ηλεκτρική Θέρμανση

Στην πραγματικότητα, εδώ δε μιλάμε για μία λύση θέρμανσης αλλά για 5. Στην κατηγορία ηλεκτρική θέρμανση εντάσσονται:

  • Τα αερόθερμα: Λειτουργούν όπως και ένας ανεμιστήρας. Ο ψυχρός αέρας περνάει πάνω από την ηλεκτρική αντίσταση, ζεσταίνεται και σκορπίζεται στον χώρο. Σίγουρα δεν μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό τρόπο θέρμανσης ολόκληρου του σπιτιού, αλλά μπορούν να ζεσταίνουν οικονομικά ένα δωμάτιο και μάλιστα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
  • Οι κονβέκτορες: Αυτό που κάνουν, είναι να τραβούν τον ψυχρό αέρα που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του χώρου, να τον θερμαίνουν μέσω της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης που διαθέτουν και στη συνέχεια να τον απελευθερώνουν ανεβάζοντας γρήγορα τη θερμοκρασία. Είναι πολύ εύκολο να τους εγκαταστήσεις και είναι σχεδόν αθόρυβοι.
  • Οι θερμοπομποί: Η μπροστινή τους επιφάνεια θερμαίνεται με αποτέλεσμα να ακτινοβολούν τη θερμότητα. Οι περισσότεροι θερμοπομποί έχουν γρίλιες με τις οποίες μεταφέρουν θερμότητα μέσω την κανονικής ροής του αέρα. Το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι ότι ζεσταίνουν γρήγορα τον χώρο με «φυσικό» τρόπο χωρίς να ζεσταίνουν τον αέρα.
  • Τα καλοριφέρ λαδιού: Πρόκειται για μονάδες θέρμανσης, που λειτουργούν με διαθερμικό λάδι. Όταν αυτό θερμαίνεται, μέσω μιας ηλεκτρικής αντίστασης, μεταφέρουν τη θερμότητα στον χώρο μέσω των μεγάλων πτερυγίων. Το σημαντικότερό τους πλεονέκτημα είναι ότι παρέχουν ασφάλεια διότι είναι πολύ δύσκολο να προκαλέσουν κάποιου είδους καύση. Επίσης, όπως και τα καλοριφέρ κεντρικής θέρμανσης, διατηρούν για λίγο τη θερμοκρασία τους ακόμα και μετά την απενεργοποίησή τους.
  • Οι θερμάστρες χαλαζία: Πρόκειται για φορητές μικρές συσκευές, κατάλληλες να ζεστάνουν έναν κλειστό χώρο μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Πώς το κάνουν αυτό; Μέσω μίας λάμπας! Οι σόμπες χαλαζία έχουν λάμπες που περιέχουν αντίσταση. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε περίπτωση ανατροπής, απενεργοποιούνται αυτόματα.

Σόμπες

Υπάρχουν 3 είδη σόμπας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου:

  • Σόμπες υγραερίου: Πρόκειται για μία λύση θέρμανσης, ιδανική για μεγάλους χώρους. Το μόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, είναι η τοποθέτηση μιας φιάλης υγραερίου στο πίσω μέρος τους. Οι σύγχρονες σόμπες υγραερίου διαθέτουν μηχανισμούς που προστατεύουν από πιθανές διαρροές αλλά και από δυσάρεστες οσμές.
  • Σόμπες pellet: Οι συγκεκριμένες σόμπες, μπορούν να ζεστάνουν έναν χώρο έως και 150 τ.μ., χωρίς συμπληρωματική πηγή θέρμανσης. Το pellet, είναι ένα φυσικό βιολογικό καύσιμο από ξύλο που δεν περιέχει πρόσθετα χημικά και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Αποτελείται από ξύλα και υπολείμματα ξύλου.
  • Σόμπες ξύλου: Η βασική διαφορά της σόμπας ξύλου με τη σόμπα pellet, πέρα από το καύσιμο, είναι ότι η σόμπα ξύλου δε χρειάζεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής θέρμανσης ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες καιρικών φαινομένων.

Αφυγραντήρες

Οι αφυγραντήρες, δεν εκπέμπουν θερμότητα, παίζουν όμως πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μίας υγιεινής και ζεστής ατμόσφαιρας στο εσωτερικό του σπιτιού. Πρόκειται για συσκευές που λειτουργούν με ψυκτικό κύκλωμα όπως αυτό του κλιματιστικού, αλλά ειδικά σχεδιασμένο να αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Η μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα αποτρέπει την εκδήλωση κρυολογημάτων, αλλεργιών, ρευματικών πόνων αλλά και την εμφάνιση μούχλας στο σπίτι, πράγμα που ενισχύει την καλή διατήρησή του. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί για τους αφυγραντήρες, είναι ότι συμβάλλουν στη μείωση του κόστους θέρμανσης τουλάχιστον κατά 20%.

Κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά αντλούν από το εξωτερικό περιβάλλον την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση από αυτήν που έχει π.χ. ένα καλοριφέρ. Τα ενσωματωμένα φίλτρα και η λειτουργία του ιονιστή που διαθέτουν τα περισσότερα κλιματιστικά, δημιουργούν μία καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα, απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς. Άλλο ένα πλεονέκτημα που διαθέτουν, είναι η δυνατότητα επιλογής της ιδανικής θερμοκρασίας έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίας και να υπάρχει ένα σταθερό κλίμα στον χώρο.

Ενεργειακά Τζάκια

Τα ενεργειακά τζάκια είναι μαντεμένιες κλειστές εστίες, κατασκευασμένες με υλικά ειδικών προδιαγραφών έτσι ώστε να έχουν τη μέγιστη απόδοση. Για τη λειτουργία τους, χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια που παράγεται από την καύση των ξύλων, την οποία μεταφέρουν σε ειδικούς θαλάμους. Στους θαλάμους αυτούς, υπάρχει είτε αέρας που ζεσταίνεται και απελευθερώνεται στον χώρο, είτε νερό που κυκλοφορεί στα σώματα (καλοριφέρ) του σπιτιού. Αν και το ενεργειακό τζάκι μοιάζει να είναι η λιγότερο οικονομική λύση (αγορά και εγκατάσταση), στην πραγματικότητα είναι από τις πιο συμφέρουσες επιλογές διότι έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας που οδηγεί στην άμεση απόσβεσή του.

Αυτές είναι οι 5 λύσεις θέρμανσης που θα κάνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου ζεστή και χουχουλιάρικη! Όποια κι αν επιλέξεις, στα Praktiker θα βρεις μεγάλη γκάμα προϊόντων και τιμών για να διαλέξεις!

Extra Tip: Aν θέλεις να απογειώσεις την εμπειρία χουχουλιάσματος, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς με ένα ζεστό κουβερτάκι για τον καναπέ και φυσικά μία μεγάλη κούπα για ζεστά ροφήματα!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand