Το αυτοκίνητό μας καθημερινά περνά από διάφορες δοκιμασίες. Η εξωτερική, κυρίως, αλλά και η εσωτερική του όψη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την φθορά του χρώματος και την αλλοίωση της εικόνας του. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το όχημά μας ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την όποια φθορά.

Το πλύσιμο είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, προσοχή και μεράκι και θα πρέπει να γίνεται συχνά. Μπορείτε είτε να το κάνετε μόνοι σας, είτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία για πλύσιμο στο χέρι και πάλι όμως που είναι το καλύτερο.

Περιποίηση Αυτοκινήτου Εξωτερικά
- Καθαρισμός κύριων επιφανειών & τροχών
  1. Προσπαθούμε να πλένουμε το αυτοκίνητο μας 2 φορές το μήνα. Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, το όχημα πρέπει να είναι κρύο και σε σκιερό μέρος.
  2. Χρησιμοποιούμε σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο PH (και όχι απορρυπαντικά πιάτων, ρούχων, χλωρίνη κλπ, που είναι καυστικά).
  3. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σκληρά πανιά ή πετσέτες. Μόνο καθαρά σφουγγάρια αυτοκινήτου, δέρμα, πανιά μικροΐνας ή συνθετικό πανί ‘‘μαλλί προβάτου’’. Αν θέλετε να κάνετε ‘‘επαγγελματικό’’ πλύσιμο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 4 ειδών πανιά. Ένα για τις μεταλλικές επιφάνειες, ένα για τα τζάμια, ένα για τα ελαστικά σας και ένα για γενική χρήση.
  4. Ξεπλένετε το όχημα με νερό.
  5. Σαπουνίζετε. Οι τροχοί είναι το τελευταίο μέρος του οχήματος που πλένουμε. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ειδικό καθαριστικό για τις ζάντες και τα ελαστικά μας.
  6. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό.
  7. Σκουπίζουμε με ειδικά πανιά ανά περιοχή.
  8. Αν επιθυμείτε περνάτε το όχημα σας με κερί αυτοκινήτου μια φορά κάθε 1,5 με 2 μήνες (όχι απαραίτητα μετά από κάθε πλύσιμο).

Προσοχή: Καθαρίζουμε άμεσα το αυτοκίνητό μας όταν παρατηρήσουμε πάνω σε αυτό έντομα, ρετσίνι δένδρων, ακαθαρσίες πουλιών, κλπ, ακόμη και καύσιμα καθώς αν μείνουν καιρό δημιουργούν μεταχρωματισμούς και σημάδια.

- Καθαρισμός παρμπρίζ
Μετά το πλύσιμο του αυτοκινήτου, καλό είναι να καθαρίζετε επιπλέον το παρμπρίζ με ένα καθαριστικό τζαμιών. Έτσι, θα απομακρύνετε τυχόν κηλίδες και σωματίδια σκόνης, που με αντίθετο φως θα σας ενοχλούν με τις αντανακλάσεις τους.

- Καθαρισμός στα φώτα
Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα πλύσης προβολέων, ενδείκνυται το χειμώνα να τους καθαρίζετε με μια απαλή πετσέτα, γιατί το στρώμα της σκόνης που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά τους μειώνει την αποτελεσματικότητα του φωτισμού.

- Φροντίδα υαλοκαθαριστήρων
Καθαρίστε τα μάκτρα τους με ένα μαλακό πανί και νερό. Σε περίπτωση έντονης φθοράς αντικαταστήστε τους άμεσα, αγοράζοντας είτε ένα πλήρες σετ είτε αλλάζοντας μόνο τα λαστιχάκια τους, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα.

Συμβουλή: Αν χρησιμοποιείτε διαφορετικά πανιά για κάθε περιοχή του οχήματος, αγοράστε τα σε διαφορετικά χρώματα ανά είδος για να μην τα μπερδεύετε κατά τη χρήση.

- Προστασία Χρώματος
Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα διαθέσιμα για προστασία από κάθε εξωτερικό κίνδυνο (ρετσίνι, καυσαέριο, γρατζουνιές, κλπ) με πιο διαδεδομένο το κερί προστασίας.

Αν έχετε αποκτήσει ήδη γρατσουνιές, διάφορα σημαδάκια, θαμπά σημεία στο χρώμα κλπ, τότε θα πρέπει να γυαλίσετε το όχημα σας και ενδεχομένως να κάνετε επαναφορά χρώματος. Εύκολες περιπτώσεις μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και μόνοι σας με διάφορα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά (επανορθωτές χρωμάτων, συστήματα επιδιόρθωσης γρατζουνιών, κλπ). Σε περίπτωση που η ζημιά είναι εκτεταμένη θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία.

Προσοχή: Σημαντική είναι και η επίδραση των καιρικών συνθηκών (υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, όξινη βροχή) στο αυτοκίνητό μας και καλό είναι να το προστατεύετε από αυτές φυλάσσοντάς το σε μέρη όπου προστατεύεται ή σκεπάζοντάς το με κουκούλα.