Αξιοποιώντας την πίεση του νερού, τα πλυστικά μηχανήματα διευκολύνουν
ιδιαίτερα τις εργασίες καθαρισμού, αφού σας απαλλάσσουν
από το επίπονο τρίψιμο μια για πάντα.

Πρόκειται για μηχανήματα υψηλής πίεσης που χρησιμοποιούν την δύναμη ενός αερόψυκτου ηλεκτροκινητήρα. Από αυτόν παίρνει ενέργεια μία αντλία που κινείται πάνω σε έναν εκκεντροφόρο άξονα. Η αντλία αυτή είναι η καρδιά του μηχανήματος και κατασκευάζεται από χαλκό ή ευγενή χάλυβα. Ακόμη, διαθέτει δεξαμενή λαδιού, αφού όλα της τα μέλη πρέπει να λιπαίνονται ικανοποιητικά.

Τα σύγχρονα πλυστικά μηχανήματα διαθέτουν και σύστημα θέρμανσης του νερού, καθώς και δοχείο ή δοχεία για προσθήκη απορρυπαντικού, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος καθαρισμός. Τα μοντέλα με σύστημα ζεστού/κρύου νερού λειτουργούν με ένα τύπο boiler το οποίο όταν είναι ενεργοποιημένο ζεσταίνει το νερό και μπορεί να φτάσει θερμοκρασία έως και 120oC (ανάλογα πάντα με το μοντέλο).

Τα μηχανήματα αυτά είναι ιδανικά για τον καθαρισμό και την απόφραξη σωλήνων αποχέτευσης, για την απόφραξη και το ξεσκούριασμα σωλήνων, για την απομάκρυνση αγριόχορτων από τοίχους, μάντρες, βεράντες κ.λπ., για τον καθαρισμό υδρορροών από άλγη και σκουπίδια, και φυσικά για το πλύσιμο και τον καθαρισμό της αυλής, της σκάλας, της βεράντας, της ταράτσας, του αυτοκινήτου και του σκάφους. Για κάθε εργασία υπάρχει το κατάλληλο εξάρτημα έκχυσης μπεκ, το οποίο προσαρμόζεται εύκολα στο μηχάνημα. Τα περισσότερα μοντέλα συνοδεύονται από μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων όπως είναι το λεπτό φίλτρο και το φίλτρο αναρρόφησης, η περιστρεφόμενη βούρτσα, ο καθαριστής επιφανειών, η προέκταση σωλήνων, καθώς και τα διάφορα είδη μπεκ (καμπυλωτό, τούρμπο, σφαιρικό κ.λπ.). Πολλά μοντέλα διαθέτουν ρυθμιζόμενη πίεση που προσαρμόζεται ανάλογα στις διαφορετικές ανάγκες της εκάστοτε εργασίας.

Κατά την επιλογή ενός ερασιτεχνικού πλυστικού μηχανήματος καλό θα ήταν να λάβετε υπ’ όψιν σας 3 βασικούς παράγοντες:

- Ο πρώτος σχετίζεται με την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της συσκευής.
- Ο δεύτερος με το επίπεδο του θορύβου και
- Ο τρίτος με τη φιλικότητα απέναντι στον χρήστη και το περιβάλλον.


Τέλος, ανάλογα με τη χρήση που επιθυμείτε να κάνετε επιλέξτε απλά το κατάλληλο μοντέλο!