Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο για να βάψετε μόνοι σας. Για να φτάσετε όμως σε καλό αποτέλεσμα είναι χρήσιμες μερικές βασικές γνώσεις για την προετοιμασία των επιφανειών και την επιλογή του κατάλληλου χρώματος.

Το κατάλληλο χρώμα
Όσο κι αν φαίνονται... άπειρα τα είδη των χρωμάτων, στην πραγματικότητα όλα σχεδόν υπάγονται σε δύο κατηγορίες: Στα ακρυλικά και στα χρώματα συνθετικών ρητινών. Γρήγορο στέγνωμα χωρίς αναθυμιάσεις και μυρωδιές είναι μεγάλο πλεονέκτημα των ακρυλικών, τα οποία θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον και τελείως αβλαβή, γι’ αυτό και κρίνονται καταλληλότερα για παιδικά δωμάτια. Υστερούν όμως λίγο ως προς την ευκολία εφαρμογής τους, τη σκληρότητα της βαμμένης επιφάνειας και την καλυπτικότητα. Για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα χρειάζονται συνήθως περισσότερα από δύο χέρια.

Τα χρώματα συνθετικών ρητίνων παρουσιάζουν καλύτερη ροή και καλύτερο «στρώσιμο». Η βαμμένη επιφάνεια είναι σκληρότερη και λιγότερο ευαίσθητη. Έχουν εκφραστεί όμως κατά καιρούς ανησυχίες για ορισμένους διαλύτες που εκλύουν αναθυμιάσεις για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το βάψιμο. Γι’ αυτό και οι περισσότερες βιομηχανίες καταβάλουν προσπάθειες βελτίωσης των προϊόντων τους και πολλά από τα σύγχρονα χρώματα συνθετικών ρητίνων είναι σχεδόν άοσμα και ακίνδυνα για την υγεία.

Το σωστό υπόστρωμα
Το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα βάψετε είναι εξίσου σημαντικό με το χρώμα που θα χρησιμοποιήσετε. Μόνο μια επιμελημένη προετοιμασία εγγυάται ένα καλό τελικό αποτέλεσμα. Τα φθαρμένα σημεία, ρωγμές και βαθουλώματα, πρέπει να στοκαριστούν και να λειανθούν. Προσέξτε ότι στη διαδικασία αυτή θα προχωρήσετε σύμφωνα με το είδος του διαλυτικού μέσου του χρώματος που θα ακολουθήσει

ακρυλικός στόκος για τα χρώματα υδατικής βάσης, στόκος λαδιού για χρώματα συνθετικών ρητινών.

Αν θελήσετε να εξακριβώσετε τι είδος χρώματος είχε περαστεί παλαιότερα, βουτήξτε ένα πινέλο σε διαλυτικό γενικής χρήσης και τρίψτε το καλά πάνω στη βαμμένη επιφάνεια. Το ακρυλικό χρώμα βάσης νερού θα διαλυθεί ενώ το χρώμα συνθετικών ρητινών θα αντισταθεί. Τις παλιές βαμμένες επιφάνειες πρέπει να τις «αγριέψετε» λίγο τρίβοντας με γυαλόχαρτο για να πιάσει καλά το καινούργιο χρώμα. Αυτό κανονικά σημαίνει τρία τριψίματα, με 80άρι, 100άρι και 200άρι γυαλόχαρτο. Εκεί που υπάρχουν ανάγλυφα μοτίβα, πατούρες, σκότιες κλπ. φυσικά δεν μπορείτε να μεταχειριστείτε ούτε τριβείο ούτε τάκο λείανσης. Υπάρχουν για τις περιπτώσεις αυτές οι πολύ πρακτικοί λειαντικοί σπόγγοι, οι οποίοι εύκολα προσαρμόζονται σε κάθε δύσκολο σημείο. Θα βρείτε μάλιστα σπόγγους που συνδυάζουν δύο διαφορετικές κοκκομετρίες. Σε ακραίες καταστάσεις με πολλές ξεραμένες στρώσεις παλιάς μπογιάς, μπορείτε να καταφύγετε στη χρήση των ειδικών χημικών διαβρωτικών, πάντα όμως με μεγάλη προσοχή.

Εχθρός αμείλικτος κάθε φρεσκοβαμμένης επιφάνειας είναι η σκόνη από το πέρασμα του γυαλόχαρτου. Πριν βάψετε, την απομακρύνετε με υγρό πανί χωρίς χνούδι και αφήνετε λίγη ώρα να στεγνώσει. Τα ξεσκονιστήρια που «αρπάζουν» τη σκόνη δεν είναι τόσο κατάλληλα γι’ αυτή τη δουλειά.

Οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές και κάπως τραχιές. Γι’ αυτό κάνετε καλό πέρασμα με γυαλόχαρτο, απομακρύνετε τη σκόνη του τριψίματος και μετά βάφετε την επιφάνεια.

Ενδιάμεσο πέρασμα: Για περισσότερη λάμψη και καλύτερη πρόσφυση, μην ξεχνάτε να περνάτε ένα χέρι αστάρι ή αραιωμένο χρώμα και μεταξύ τριψίματος και βαψίματος.

Ξέρατε ότι:

- Κάθε επιφάνεια μπορεί να γίνει ένα τέλειο υπόστρωμα για το βάψιμο.

Προκειμένου να βάψετε μασίφ ξύλο, υγραίνετε λίγο την επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί πριν από το τελευταίο τρίψιμο. Οι ίνες του ξύλου φουσκώνουν και ανορθώνονται με το βρέξιμο οπότε, όταν στεγνώσουν, κυριολεκτικά «ξυρίζονται» με το ψιλό γυαλόχαρτο. Οι πλάκες MDF δεν χρειάζονται τρίψιμο. Τα σόκορα όμως θέλουν ιδιαίτερη επεξεργασία. Το υλικό είναι τραχύ και υπερβολικά απορροφητικό στα σημεία αυτά και, αν δεν πάρετε προληπτικά μέτρα, θα έχετε μεγάλες χρωματικές διαφορές. Τα μέτρα αυτά είναι το συμπληρωματικό αστάρωμα που θα σφραγίσει τους πόρους και το διπλό πέρασμα με χρώμα πριν από το τελικό βάψιμο. Θα ήθελα επίσης να τονίσω την σημασία που έχει η επιλογή του ασταριού και του χρώματος, είτε πρόκειται για ξύλινες επιφάνειες είτε για τοίχους. Τα προϊόντα μιας γνωστής, μεγάλης φίρμας αποτελούν εγγύηση για το καλό αποτέλεσμα. Αποφεύγετε τα φτηνά χρώματα που τις περισσότερες φορές υστερούν σε καλυπτικότητα και λάμψη λόγω χρήσης Α’ υλών κατώτερης ποιότητας.

- Το άλφα και το ωμέγα του καλού βαψίματος είναι βασικά η σωστή προεργασία.

Ένα τέλειο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει μόνο πάνω σε μια απόλυτα λεία επιφάνεια. Για να αστράφτει αργότερα το ανοιχτό χρώμα, θα πρέπει να περάσετε πρώτα ένα χέρι προβαφής και να συνεχίσετε με χρώμα αρκετά λεπτόρευστο, ιδίως το δεύτερο χέρι, ώστε να προκύψει μια εντελώς λεία, καλά σφραγισμένη και λαμπερή επιφάνεια. Αν θελήσετε να βάψετε πόρτα, πρέπει οπωσδήποτε να την ξεκρεμάσετε και να την στηρίζετε οριζόντια σε στρίποδα για να μην έχετε σταξίματα και δάκρυα χρώματος. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει και για την κάσα, οπότε θα φροντίσετε να στρώνετε ομοιόμορφα το χρώμα με διασταυρούμενες πινελιές, αποτρέποντας τον σχηματισμό παχύτερης στρώσης σε κάποια σημεία, που θα μπορούσε να προκαλέσει τρεξίματα.

…και είστε έτοιμοι για βάψιμο!