Ψήθηκες να ρωτήσεις και εμείς σου απαντήσαμε, στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την με την Τσικνοπέμπτη.


1. Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να προετοιμάσω τα κρέατα πριν τα ψήσω;

Η κατάλληλη προετοιμασία του κρέατος πριν το ψήσιμο είναι αρκετά σημαντική, καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι το κρέας σου θα είναι νόστιμο. Το βασικό μυστικό, για να δώσεις μια extra γεύση στο κρέας σου, είναι να το μαρινάρεις. Αυτό όμως θα ήταν καλό, να το κάνεις από την προηγούμενη ημέρα, καθώς το μαρινάρισμα μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και 1 μέρα, αναλόγως τα μπαχαρικά που διαλέξεις και πόσο έντονη θες να είναι στην γεύση. Να θυμάσαι ότι, μαρινάρεις το κρέας σου, αφού το κόψεις και είναι αρκετά σημαντικό για λόγους υγιεινής να το τοποθετήσεις μετά στο ψυγείο.


2. Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για να ψήσω τα κρέατα;

Κάθε κρέας έχει την δική του ιδανική θερμοκρασία αλλά και πόσο ψημένο το θες εσύ.

Εξοπλίσου με ένα θερμόμετρο για να σε βοηθήσει.

  • Το κοτόπουλο, θέλει μια παραπάνω προσοχή καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Τοποθέτησε το θερμόμετρο στο χοντρό σημείο της κότας, μια καλή θερμοκρασία είναι οι 75 οC. Καλό θα ήταν, να μην αφήσεις παραπάνω το κοτόπουλο, γιατί μετά θα αρχίζει να στεγνώνει.
  • Το χοιρινό, θέλει εξίσου την ίδια προσοχή με το κοτόπουλο, τοποθετώντας το θερμόμετρο στο χοντρό σημείο του χοιρινού. Η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 72 οC
  • Το μοσχάρι, έχει μια ευρεία γκάμα θερμοκρασιών. Σίγουρα θα έχεις ακούσει τους όρους “rare”,”medium-rare” ή και “well done’’. Κοντά στους 60 οC είναι μια καλή θερμοκρασία για το μοσχάρι, καθώς μετά το κρέας αρχίζει και σφίγγει. Αν θες να εντυπωσιάσεις την οικογένεια και τους φίλους, ρώτα τους πως θέλουν ψημένο το μοσχάρι τους και κράτα σημειώσεις από τα παρακάτω: Rare – 45 οC
    Medium-Rare- 55 οC
    Medium- 60 οC
    Medium Well-65 οC
    Well Done- 71++ οC

3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψησίματος με καπάκι και χωρίς καπάκι;

Η επιλογή ψησίματος εξαρτάται από τις δικές σου προτιμήσεις αλλά και τι πρόκειται να ψήσεις.

  • Ψήσιμο με καπάκι: Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείς ένα κλειστό περιβάλλον μαγειρέματος και έτσι οτιδήποτε ψήσεις διατηρεί την υγρασία του αλλά και διατηρούνται καλύτερα οι γεύσεις και οι αρωματικές ουσίες. Έτσι, τα κρέατα με μαρινάδες, διατηρούν τις γεύσεις, έχοντας ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Ψήσιμο χωρίς καπάκι: Με αυτό τον τρόπο, οτιδήποτε ψήσεις μπορεί να αποκτήσει μια πιο τραγανή επιφάνεια. Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο για τα μαριναρισμένα κρέατα, θα καταφέρεις να δημιουργήσεις μια τραγανή κρούστα, επικεντρώνοντας στο κρέας, εξατμίζοντας το μαρινάρισμα.

Ότι και αν επιλέξεις ως τρόπο ψησίματος, θα είναι εξίσου νόστιμο.


4. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του smoking και του grilling;

Το smoking και το grilling είναι δύο διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος, οι διαφορές βρίσκονται στον χρόνο ψησίματος, θερμοκρασιών αλλά και μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

  • Smoking: Ιδανική για τη χρήση αυτή, μια Ψησταριά Υγραερίου. Οι θερμοκρασίες για το smoking είναι χαμηλές, καθώς κυμαίνονται στους 90 ο με 150 ο, η μαγειρική είναι αργή και συνήθως διαρκεί ώρες. Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις ένα επιπλέον άρωμα και γεύση στο αποτέλεσμα.
  • Grilling: Μπορείς να διαλέξεις είτε ψησταριά κάρβουνου ή ηλεκτρική. Χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για την μέθοδο αυτή, συνήθως πάνω από 260 ο, και για αυτό το λόγο η μέθοδος αυτή είναι αρκετά γρήγορη και προκαλεί μια καραμελώσεις και τραγανή επιφάνεια σε ότι ψήσεις.

5. Ποια είναι η καλύτερη διαδικασία για να κόψεις το κρέας μετά το ψήσιμο;

  • Χρησιμοποίησε το κατάλληλο μαχαίρι: Επίλεξε ένα αιχμηρό μαχαίρι, με αυτό τον τρόπο θα κόψεις το κρέας με ευκολία και ακρίβεια.
  • Απομάκρυνε τυχόν οστά και συνδέσμους: Αφαίρεσε τυχόν οστά και κόκαλα μην το κόψεις, αυτό θα διευκολύνει την κοπή.
  • Κόψε απέναντι στις ίνες: Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσεις την τρυφερότητα του κρέατος.
  • Κόψε σε λεπτές φέτες: Έτσι το κρέας θα είναι πιο τρυφερό και μαλακό.
  • Σέρβιρε άμεσα: Αφού κόψεις το κρέας, σέρβιρε το άμεσα για να διατηρήσει την θερμοκρασία και την υγρασία του.

Όπως και αν επιλέξεις να ψήσεις το κρέας σου την Τσικνοπέμπτη, ελπίζουμε να την απολαύσεις μαζί με τους αγαπημένους σου και να γίνεις ο ψήστης ή αλλιώς ο ήρωας της ημέρας!