Πόσες φορές δεν ξενυχτήσαμε παρέα με την τηλεόρασή μας, δεν κλάψαμε, δεν πανηγυρίσαμε τη νίκη της αγαπημένης μας ομάδας και δεν μας πήρε ο ύπνος με τη συντροφιά της; Ο ρόλος της τηλεόρασης είναι πρωταγωνιστικός στην καθημερινότητά μας, αφού εκτός από το να παρακολουθούμε τις αγαπημένες μας σειρές και ταινίες, ακούμε μουσική, παίζουμε παιχνίδια αλλά ακόμη και σερφάρουμε στο internet. Με ποια κριτήρια όμως θα επιλέξουμε την κατάλληλη τηλεόραση για τις δικές μας ανάγκες;

Μέγεθος τηλεόρασης

Είναι συνήθως ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που εξετάζουμε. Το μέγεθος είναι η διαγώνιος της οθόνης (χωρίς το πλαίσιο της τηλεόρασης) και την μετράμε σε ίντσες, όπου 1’’ ισούται με 2,5 cm. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερο μέρος του οπτικού μας πεδίου καταλαμβάνει η οθόνη της τηλεόρασης τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Όμως, για να μπορέσουμε να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος της τηλεόρασης και να αποφύγουμε τις υπερβολές καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας την απόσταση θέασης - δηλαδή την απόσταση που έχει τηλεόραση από το σημείο που καθόμαστε.

Απόσταση Θέασης Ίντσες Τηλεόρασης
0,8 – 1,1 m 22’’
0,9 – 1,2 m 24’’
1,2 – 1,6 m 32’’
1,5 – 2 m 40’
1,6 – 2,2 m 43’’
2,1 – 2,8 m 55’’
Τεχνολογία προβολής εικόνας

Η κυρίαρχη σύγχρονη τεχνολογία είναι η LED, η οποία αποτελείται από έναν ημιαγωγό, ο οποίος εκπέμπει φως όταν διαρρέεται από ρεύμα.

Βασικά χαρακτηριστικά:

 • Πολύ καλή ποιότητα εικόνας όταν επικρατούν συνθήκες υψηλού φωτισμού.
 • Πιθανή μικρή καθυστέρηση στην μετάδοση της εικόνας, όταν αυτή αναπαράγεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις τηλεοράσεις Plasma.
 • Αλλοίωση των χρωμάτων όταν ξεπεραστεί η διάρκεια ζωής τους, κάτι το οποίο όμως επιδιορθώνεται.
 • Μικρότερη κατανάλωση ρεύματος συγκριτικά με τις τηλεοράσεις Plasma.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Μικρή κατανάλωση ρεύματος.
Ανάλυση

Η ανάλυση της τηλεόρασης μετριέται σε pixels και στην ουσία είναι το εμβαδόν που προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε τα pixels της οριζόντιας πλευράς με τα αντίστοιχα της κάθετης. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση δηλαδή όσο περισσότερα pixels την χαρακτηρίζουν τόσο πιο καθαρή και λεπτομερής θα είναι η εικόνα που θα βλέπουμε.


Οι βασικές κατηγορίες ανάλυσης είναι:


 • HD Ready (1280x720)
  Προσφέρει πιστή απεικόνιση και είναι μια από τις πλέον οικονομικές και αξιόλογες επιλογές. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι κατάλληλη για θέαση ελεύθερων καναλιών.
 • Full HD (1920x1080)
  Είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την HD Ready και ενδείκνυται για προβολή περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας όπως Blu – Ray και κανάλια HD.
 • 4K ULTRA HD (3840x2160)
  Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την Full HD, με αποτέλεσμα να προσφέρει την κορυφαία ποιότητα εικόνας. Προσφέρει εικόνες με απόλυτη λεπτομέρεια και μεγάλο φάσμα χρωμάτων, ακόμα και όταν είναι είτε πολύ σκοτεινές είτε πολύ φωτεινές. Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τις «κατάλληλες» ίντσες, για να απολαύσουμε εικόνα 4Κ, μπορούμε να διαιρέσουμε την απόσταση σε εκατοστά που έχει το σημείο που καθόμαστε μέχρι και την τηλεόραση με τον αριθμό 2.
Ρυθμός ανανέωσης ΗΖ

Ο ρυθμός ανανέωσης (refreshrate) είναι ο αριθμός των εικόνων (καρέ) που προβάλλονται ανά δευτερόλεπτο. Αν για παράδειγμα μια τηλεόραση έχει ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, σημαίνει ότι σε ένα δευτερόλεπτο προβάλλονται 120 καρέ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης τόσο πιο ομαλή και ξεκούραστη είναι η εικόνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εικόνα είναι ποιοτικά καλύτερη.

Επιπλέον λειτουργίες της τηλεόρασης

- Smart λειτουργία

Η smart τηλεόραση αποτελεί τη νέα τάση στις τηλεοράσεις, αφού προσφέρουν αντίστοιχες δυνατότητες με αυτές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των tablets και των smartphones. Ενδεικτικά παρέχουν εύκολη πρόσβαση στο internet, live streaming,video on demand, καθώς και σε χιλιάδες εφαρμογές όπως για παράδειγμα skype, social media και games.

- 3D Λειτουργία

Η λειτουργία 3D μας δίνει την ψευδαίσθηση του βάθους με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε την εικόνα σαν μια ζωντανή σκηνή της οποίας είμαστε μέρος. Τα τρισδιάστατα γυαλιά είναι απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να απολαύσουμε 3D εικόνες. Οι σύγχρονες 3D τηλεοράσεις προσφέρουν εξαιρετικό βάθος, ζωντανά χρώματα αλλά και υψηλή ανάλυση ακόμα και όταν βλέπουμε προγράμματα σε 2D.

Χρήσιμα αξεσουάρ

Αφού επιλέξουμε την τηλεόρασή μας, καλό είναι να προμηθευτούμε και τα απαραίτητα αξεσουάρ:

- Βάση τηλεόρασης

Με μια βάση τηλεόρασης, ή αλλιώς βραχίονα, μπορούμε να ρυθμίσουμε τόσο οριζόντια όσο και κάθετα την οθόνη για να πετύχουμε την ιδανική γωνία θέασης και να βλέπουμε καλά είτε είμαστε καθιστοί είτε ξαπλωμένοι. Πριν, αγοράσουμε μια βάση καλό είναι να ελέγξουμε το μέγιστο βάρος αντοχής της.

- Καλώδια

Τo καλώδιο συνδέει την τηλεόραση με την κεραία. Ένα HDMI καλώδιο είναι ιδανικό για τη μεταφορά εικόνας με ανάλυση έως και 4Κ, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και τη 3D λειτουργία. Ένα SCART καλώδιο είναι κατάλληλο για την απλή σύνδεση της τηλεόρασης με μια συσκευή αναπαραγωγής (π.χ. DVD player).

- Πολύπριζο με σταθεροποιητή τάσης

Για να μην υπάρχει κίνδυνος να "καεί" η τηλεόρασή μας από τις απότομες αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα πολύπριζο με σταθεροποιητή τάσης.

- Καθαριστικά οθόνης

Καλό είναι να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε συχνά καθαριστικά για την οθόνη μας, έτσι ώστε να μην αφήνουμε τη σκόνη να "αλλοιώνει" την ποιότητα της εικόνας που βλέπουμε.