Το τρύπημα είναι μια από τις συχνότερες εργασίες που παρουσιάζονται στο σπίτι. Μάθε πώς μπορείς να τρυπήσεις σωστά σε κάθε επιφάνεια και να αποφύγεις τις λοξές ή πολύ μεγάλες τρύπες!

Ας ξεκινήσουμε!

Επιφάνεια τρυπήματος

Ανάλογα με το υλικό που καλείσαι να τρυπήσεις, θα χρειαστεί να επιλέξεις και το αντίστοιχο τρυπάνι και μέθοδο τρυπήματος.

Τρύπημα σε μπετόν

Το τρύπημα σε τοιχοποιία από τούβλα ή μπετόν απαιτεί τη χρήση ενός κρουστικού δράπανου ή ενός περιστροφικού πιστολέτου. Αν τα τούβλα του τοίχου διαθέτουν οπές με πορώδες υλικό, τότε το τρύπημα πρέπει να γίνεται με τη λειτουργία της περιστροφής χωρίς κρούση.

Τρύπημα σε ξύλο

Το τρύπημα σε ξύλινες επιφάνειες γίνεται με ελικοειδή τρυπάνια ξύλου. Τα τρυπάνια αυτά έχουν μια μακριά μύτη κεντραρίσματος με δύο προκόφτες. Αυτοί χαράζουν τις ίνες του ξύλου και έπειτα οι κόφτες που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά πραγματοποιούν το τελικό κόψιμο. Για μεγαλύτερες διαμέτρους τρύπας χρησιμοποιούνται συνήθως ποτηροτρύπανα ή τρυπάνια μεντεσέδων.

Τρύπημα σε μέταλλο

Τα τρυπάνια μετάλλου HSS είναι κατάλληλα για μη σιδηρούχα μέταλλα όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο ορείχαλκος, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και ο καθαρός χάλυβας. Για ανοξείδωτο χάλυβα χρησιμοποιούνται τρυπάνια υψηλής ποιότητας όπως τα τρυπάνια τιτανίου.

Ως βασικός κανόνας ισχύει: Όσο ισχυρότερος είναι ο κινητήρας, τόσο ευρύτερο είναι το φάσμα χρήσης του εργαλείου.

Σωστό τρύπημα

Για να μη δημιουργούνται λοξές τρύπες θα πρέπει να τοποθετείς τη μύτη του τρυπανιού πάντα κάθετα στην επιφάνεια του υλικού και μετά να ξεκινάς το τρύπημα χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο εργαλείο. Αφού σταθεροποιήσεις το τρυπάνι σου πάνω στο υλικό, μπορείς να ξεκινήσεις να του ασκείς πίεση. Όταν θέλεις να τρυπήσεις μία ευαίσθητη επιφάνεια όπως π.χ. πλακίδια, θα πρέπει να κολλήσεις ένα κομμάτι ταινίας κρεπ (επιφάνεια με μικρούς κόκκους) πάνω στο σημείο τρυπήματος. Η τραχιά επιφάνεια της αυτοκόλλητης ταινίας εμποδίζει το γλίστρημα του τρυπανιού.

Προστασία και ασφάλεια

Το πιο σημαντικό όταν χρησιμοποιείς τέτοιου είδους εργαλεία είναι να φροντίζεις για την ασφάλειά σου. Θα πρέπει να φοράς πάντα γάντια και προστατευτικά γυαλιά αλλά και να ελέγξεις σχολαστικά τους τοίχους που πρόκειται να τρυπήσεις ώστε να εντοπίσεις που υπάρχουν ηλεκτρικά καλώδια και σωλήνες νερού.

Την επόμενη φορά που θα θέλεις να τρυπήσεις, διάλεξε τα σωστά εργαλεία, κάνε τους απαραίτητους ελέγχους και ολοκλήρωσε την εργασία σου με απόλυτη ασφάλεια αλλά και δεξιοτεχνία!