Με την τεχνική του στένσιλ μπορείτε να διακοσμήσετε τοίχους (κύρια επιφάνεια και σοβατεπί) και έπιπλα με όμορφα χρωματιστά μοτίβα –επαναλαμβανόμενα σε σειρές ή σε ολόκληρες επιφάνειες -χωρίς να είσαστε ζωγράφος.

Ιδέες για τα μοτίβα σας μπορείτε να πάρετε από διακοσμητικά σχέδια οποιωνδήποτε αντικειμένων, απλών ή σύνθετων, από αυτά που υπάρχουν γύρω σας: Βάζα, υφάσματα, κορνίζες αλλά και βιβλία ή περιοδικά μπορούν να σας εμπνεύσουν.

Σε πρώτη φάση μεγεθύνετε σε φωτοτυπικό το σχέδιο που έχετε διαλέξει μέχρι να φτάσετε στις διαστάσεις που θέλετε. Έπειτα, μεταφέρετε τα περιγράμματα στο φύλλο του στένσιλ, το οποίο μπορεί να είναι και απλό χαρτόνι βερνικωμένο (ώστε να είναι σκληρό). Καλύτερα, όμως, να είναι το ειδικό για στένσιλ συνθετικό φύλλο, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για τα πλαστικά τραπουλόχαρτα. Μετά κόβετε το σχέδιο, ακολουθώντας τις γραμμές, με ένα λεπτό κοπίδι. Το έτοιμο στένσιλ στερεώνεται με αυτοκόλλητη ταινία (ή με κόλλα σπρέι σε κάποιες περιπτώσεις) και η «εκτύπωση» γίνεται με πινέλο ή συνθετικό σφουγγαράκι. Αν σας αρέσει κάποιο μοτίβο για τον τοίχο σας, μπορείτε να το μεγαλώσετε και να κατασκευάσετε ένα «τετραπλό» στένσιλ, με διαστάσεις 13x14 εκ. για κάθε τμήμα και με αποστάσεις 2 εκ. μεταξύ των τεσσάρων τμημάτων.
Στένσιλ στον τοίχο

1. Διπλώνετε το χαρτί του στένσιλ δύο φορές, ώστε να προκύψουν 4/4 του φύλλου. Αντιγράφετε το σχέδιο στο ένα από τα τέταρτα και μετά, διπλώνοντας το χαρτί πάνω στη τσάκιση, το αντιγράφετε (σαν σε καθρέφτη) στο διπλανό.

2. Διπλώνοντας τώρα ανάποδα το χαρτί, μπορείτε να κόψετε με ένα κοπίδι μαζί τα δύο μοτίβα, ταυτόχρονα. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζετε και τα άλλα δύο τέταρτα του στένσιλ.

3. Το συνολικό μέγεθος ολόκληρου του στένσιλ με τα τέσσερα μοτίβα είναι 29x30 εκ. Σημαδεύετε ανάλογα στον τοίχο με ένα μολύβι τις διαδοχικές θέσεις «τυπώματος», υπολογίζοντας πάντα 2 εκ. για την αυτοκόλλητη ταινία. Έτσι θα έχετε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το στένσιλ.

4. Απλώνετε το χρώμα με το ειδικό χοντρό πινέλο. Μεταφέροντας το στένσιλ από τη μία θέση στην άλλη, ξεπλένετε με ζεστό νερό το χρώμα που έχει κολλήσει πάνω του και το στεγνώνετε.

5. Όταν το χρώμα στον τοίχο στεγνώσει εντελώς, μπορείτε να αφαιρέσετε την αυτοκόλλητη ταινία.

Πολυχρωμία με στένσιλ

Η διακόσμηση με στένσιλ μπορεί να είναι μονόχρωμη ή πολύχρωμη. Στη δεύτερη περίπτωση κατασκευάζετε τόσα στένσιλ όσα είναι τα χρώματα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Για μία τριχρωμία π.χ. χρειάζεστε τρία στένσιλ, τα οποία όμως πρέπει να «συμπίπτουν» απόλυτα μεταξύ τους, γι’ αυτό προέρχονται πάντα από το ίδιο βασικό σχέδιο. Εξασφαλίζετε το ταίριασμα των διαδοχικών εκτυπώσεων και με τη βοήθεια οδηγών κατά κάποιον τρόπο, τους οποίους μπορείτε να έχετε σε κάθε στένσιλ, χαράζετε -για παράδειγμα- δύο παράλληλες γραμμές, στο επάνω και στο κάτω περιθώριο του στένσιλ, και στις άκρες τους κόβετε μία μικρή τριγωνική εγκοπή, σαν βέλος που αντικρίζει με ακρίβεια σε κάποιο σημείο του σχεδίου. Κατά την αποτύπωση του χρώματος, τα μικρά βέλη δείχνουν πάντα τα ίδια σημεία της προηγούμενης αποτύπωσης. Έτσι εξασφαλίζεται η σύμπτωση των χρωμάτων. Βέβαια, θα προχωρήσετε στο δεύτερο χρώμα μόνο αφού έχετε τελειώσει με το πρώτο σε όλους τους τοίχους, έχετε πλύνει και έχετε φυλάξει το πρώτο στένσιλ.

Ένα συνηθισμένο λάθος που πρέπει να αποφύγετε είναι το άπλωμα μεγάλης ποσότητας χρώματος, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα «ποτίσει» κάτω από το στένσιλ, εις βάρος της καθαριότητας του μοτίβου. Χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο χρώμα μπορείτε και προσπαθήστε να κρατάτε το στένσιλ σε πλήρη επαφή με τον τοίχο. Όταν τελειώσετε με τα χρώματα, καλό είναι να περάσετε το σύνολο με διαφανές, άχρωμο βερνίκι. Εκτός από τη σταθεροποίηση και την προστασία που προσφέρει, θα προσθέσει και μία διακριτική γυαλάδα πολυτελείας.

Εξαντλήστε τη δημιουργικότητά σας και καλή σας επιτυχία!