Για μπορείς να κάνεις με άνεση εργασίες στο σπίτι, χρειάζεσαι και τα κατάλληλα εργαλεία. Πάμε να δούμε μαζί τι χρειάζεται να περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη σου!

Εργαλεία μέτρησης

Μετροταινία: Η ακρίβεια στη μέτρηση είναι πολύ σημαντική! Γι’ αυτό θα χρειαστεί να υπάρχει πάντα στην εργαλειοθήκη σου μια μετροταινία. Αν θέλεις να κάνεις έναν κύκλο ή ένα τόξο, μπορείς να στερεώσεις το μέτρο με ένα καρφί ή ακόμα και μια βίδα και περιστρέφοντάς το να χαράξεις έναν κύκλο με ένα μολύβι.

Αλφάδι: Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μας επιτρέπει να εξετάσουμε αν μία επιφάνεια είναι οριζόντια.

 • Το μήκος του θα πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας που θέλεις να εξετάσεις. Αν η επιφάνεια αυτή δεν είναι ευθεία, καλό είναι να μην επιλέξεις «κοντό» αλφάδι διότι τείνει να ακολουθήσει την καμπύλη της επιφάνειας.
 • Αν η επιφάνεια είναι ξύλινη, προτίμησε ένα ελαφρύ αλφάδι για να πετύχεις ακρίβεια στη μέτρηση.
 • Αν επιλέξεις μαγνητικό αλφάδι καλό είναι να μην έχεις αφήσει κοντά του μεταλλικά ρινίσματα διότι θα επηρεαστεί η ακρίβεια της μέτρησης.

Εργαλεία συναρμολόγησης & συγκράτησης

Κατσαβίδι: Χρησιμοποιείται κυρίως για την τοποθέτηση ή αφαίρεση βιδών. Τα περισσότερα κατσαβίδια αποτελούνται από κυλινδρική εργονομική λαβή και μεταλλικό άξονα, ενώ υπάρχουν και ηλεκτρικά κατσαβίδια.

 • Το κατσαβίδι θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με το μέγεθος της κεφαλής της βίδας για να μην την καταστρέψει. Για τον λόγω αυτό καλύτερα να προμηθευτείς με ένα κατσαβίδι που θα σου προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής μύτης.
 • Αν θέλεις να βιδώσεις μια βίδα σε ξύλο μεγάλης πυκνότητας, είναι προτιμότερο να ανοίξεις πρώτα μία τρύπα και στη συνέχεια να τη βιδώσεις, σε αντίθεση με τις λεπτές επιφάνειες στις οποίες μπορείς ταυτόχρονα να ανοίξεις την τρύπα και να βιδώσεις.
 • Για να μη σου γλιστρήσει το κατσαβίδι και κάνεις ζημιά στην επιφάνεια εργασίας, καλό είναι να το κρατάς κοντά στη μύτη, φορώντας πάντα γάντια προστασίας.

Πένσα: Πρέπει να υπάρχει σε κάθε εργαλειοθήκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πιάσει, να συγκρατήσει ακόμα και να κόψει κάτι, ενώ υπάρχουν και πένσες για πιο εξειδικευμένες εργασίες όπως για παράδειγμα με μονωμένες λαβές που προσφέρουν ασφάλεια στις ηλεκτρολογικές εργασίες.

Εργαλεία κοπής & καρφώματος

Σφυρί: Το σφυρί είναι από εκείνα τα εργαλεία που έχουν ποικίλους ρόλους εκτός από την ξυλουργική και την απλή κατασκευή.

 • Αποτελείται από τρία μέρη, την κεφαλή, μια λαβή από ξύλο ή καουτσούκ και το πίσω μέρος. Χρησιμοποιείται για χτυπήματα σε κοντινές αποστάσεις.
 • Χρησιμοποιείται κυρίως για κάρφωμα καρφιών σε ξύλο ή χάλυβα, για τη διαμόρφωση μεταλλικών φύλλων ή στερεών μετάλλων και για τη σύνθλιψη βράχων και τούβλων.

Κοπίδι: Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας κοπής. Μια λεπίδα από ένα κοπίδι που πλέον δεν κόβει καλά μπορεί να αντικατασταθεί με μία καινούρια. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σπάσεις το χαλασμένο κομμάτι της παλιάς και μια ολοκαίνουργια θα κάνει την εμφάνισή της.

Πριόνι: Πρόκειται για τον βασικό σύμμαχό σου στην εργασία της κοπής.

 • Βασικό κριτήριο στην επιλογή του κατάλληλου πριονιού είναι το μέγεθος της οδόντωσης, δηλαδή ο αριθμός των δοντιών ανά ίντσα. Τα μεγάλα και αραιά δόντια έχουν σαν αποτέλεσμα το γρήγορο κόψιμο αλλά παράλληλα δημιουργούν μια άγρια επιφάνεια. Αντιθέτως, τα μικρά και πυκνά δόντια μπορεί να μην κόβουν τόσο γρήγορα, αλλά πετυχαίνουν ένα τέλειο και λείο φινίρισμα.
 • Για να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα, διατήρησε καρπό – αγκώνα – ώμο σε μια ευθεία με το πριόνι.

Μηχανουργικά εργαλεία

Κλειδιά και καρυδάκια: Πρόκειται για τον απόλυτο συνδυασμό για την εκτέλεση μηχανουργικών εργασιών.

 • Με ένα κλειδί ή ένα καρυδάκι μπορείς να σφίξεις τις βίδες ή τα παξιμάδια, τα οποία καλό είναι πρώτα να έχεις βιδώσει πρώτα ελαφρά με το χέρι σου.
 • Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τη διάμετρο της κεφαλής της βίδας ή του παξιμαδιού, έτσι ώστε να μπορείς να τα αφαιρέσεις όταν χρειαστεί.

Για να πραγματοποιήσεις οποιαδήποτε εργασία με ασφάλεια, μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις ειδικό εξοπλισμό προστασίας όπως γάντια και γυαλιά.

Με οδηγό τις παραπάνω συμβουλές μπορείς να ετοιμάσεις τη βασική εργαλειοθήκη σου!