Δεν χρειάζεται να είμαστε μάστορες για να έχουμε εργαλεία και να μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας εργασίες στο σπίτι. Να τι χρειάζεται να περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη μας για να είμαστε έτοιμοι για δράση.

Εργαλεία μέτρησης
 • Η ακρίβεια στη μέτρηση είναι το Α και το Ω! Για αυτό έχουμε πάντα στην εργαλειοθήκη μια μετροταινία. Καλό είναι όταν μετράμε να την τοποθετούμε όσο πιο κοντά γίνεται στην επιφάνεια που θέλουμε να μετρήσουμε.
 • Εάν θέλουμε να κάνουμε ένα κύκλο ή ένα τόξο, μπορούμε να στερεώσουμε ένα καρφί ή ακόμα και μια βίδα στο μέτρο και περιστρέφοντάς το να χαράξουμε τον κύκλο μας με ένα μολύβι.
 • Αλφάδι, το χρησιμοποιούμε όλοι λίγο ή πολύ, αλλά ξέρουμε πώς να επιλέξουμε το σωστό;
  1. Το μήκος που θα έχει το αλφάδι μας θα πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας που θέλουμε να εξετάσουμε αν είναι οριζόντια. Επίσης, αν η επιφάνειά μας δεν είναι ευθεία, καλό είναι να μην επιλέξουμε «κοντό» αλφάδι διότι τείνει να ακολουθήσει την καμπύλη της επιφάνειας.
  2. Αν η επιφάνειά μας είναι ξύλινη, προτιμούμε ένα ελαφρύ αλφάδι για να πετύχουμε ακρίβεια στη μέτρηση.
  3. Αν επιλέξουμε μαγνητικό αλφάδι καλό είναι να μην έχουμε αφήσει κοντά του μεταλλικά ρινίσματα διότι θα επηρεαστεί η ακρίβεια της μέτρησης.
Εργαλεία κοπής και συγκράτησης
 • Πριόνι: ο βασικός σύμμαχός μας στην εργασία της κοπής. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
  1. Βασικό κριτήριο στην επιλογή του κατάλληλου πριονιού είναι το μέγεθος της οδόντωσης, δηλαδή ο αριθμός των δοντιών ανά ίντσα. Τα μεγάλα και αραιά δόντια έχουν σαν αποτέλεσμα το γρήγορο κόψιμο αλλά παράλληλα δημιουργούν μια άγρια επιφάνεια. Αντιθέτως, τα μικρά και πυκνά δόντια μπορεί να μην κόβουν τόσο γρήγορα, αλλά μας δίνουν ένα τέλειο και λείο φινίρισμα.
  2. Για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα, διατηρούμε καρπό – αγκώνα – ώμο σε μια ευθεία με το πριόνι.
 • Η λάμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας κοπής. Υπάρχουν πολλών ειδών λάμες οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιών. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξουμε τη σωστή λάμα για την δική μας εργασία:
  1. Αν θέλουμε να κόψουμε ογκώδη αντικείμενα επιλέγουμε χοντρές λάμες επειδή αντιστέκονται σε πιθανό σπάσιμό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση καλύτερα να επιλέξουμε μια λεπτή έτσι ώστε να πετύχουμε απόλυτη ακρίβεια στην κοπή.
  2. Αν θέλουμε να κόψουμε ένα υλικό το οποίο είναι ογκώδες καλό θα είναι να κάνουμε αρχικά πολλά ελαφριά κοψίματα και έπειτα να ολοκληρώσουμε την κοπή.
 • Η πένσα πρέπει να υπάρχει σε κάθε εργαλειοθήκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πιάσει, να συγκρατήσει ή να κόψει κάτι, ενώ υπάρχουν και πένσες για πιο εξειδικευμένες εργασίες όπως για παράδειγμα οι πένσες με μονωμένες λαβές που προσφέρουν ασφάλεια στις ηλεκτρολογικές εργασίες, οι πλαγιοκόφτες που είναι η ιδανική επιλογή για την κοπή καλωδίων και τα μυτοτσίμπιδα για ειδικές εργασίες και για περιοχές εργασίας στις οποίες δεν μπορούν να φτάσουν τα υπόλοιπα εργαλεία.
 • Το κατσαβίδι χρησιμοποιείται κυρίως για να τοποθετήσουμε ή να αφαιρέσουμε βίδες. Τα περισσότερα κατσαβίδια αποτελούνται από κυλινδρική εργονομική λαβή και μεταλλικό άξονα, ενώ υπάρχουν και ηλεκτρικά κατσαβίδια.

Χρήσιμες συμβουλές για να γίνει το κατσαβίδι ο καλύτερος βοηθός μας:

 • Θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα το σχήμα του κατσαβιδιού (ίσιο – Phillips – Pozidriv – Torx) και το μέγεθος της κεφαλής της βίδας (01-02-03 κτλ) για να μην την καταστρέψει.
 • Αν θέλουμε να βιδώσουμε μια βίδα σε ξύλο μεγάλης πυκνότητας, είναι προτιμότερο να ανοίξουμε πρώτα την τρύπα της βίδας και στη συνέχεια να τη βιδώσουμε, σε αντίθεση με τις λεπτές επιφάνειες στις οποίες μπορούμε ταυτόχρονα να ανοίξουμε την τρύπα και να βιδώσουμε.
 • Για να μην μας γλιστρήσει το κατσαβίδι και κάνουμε ζημιά στην επιφάνεια εργασίας, καλό είναι να το κρατάμε κοντά στη μύτη, φορώντας πάντα γάντια προστασίας.

Εργαλεία συναρμολόγησης και κατεδάφισης
 • Η βαριοπούλα είναι απαραίτητη σε αυτού του τύπου τις εργασίες και την προτιμούμε από το σφυρί όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ατσαλόκαρφα. Απαραίτητη είναι επίσης και όταν έχουμε να δουλέψουμε με βαριά υλικά όπως τα τούβλα και οι τσιμεντόλιθοι.
 • Η ματσόλα αυξάνει την επιφάνεια χτυπήματος με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτέλεση της εργασίας. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι η κεφαλή της είναι από σκληρό καουτσούκ με αποτέλεσμα να μην «τραυματίζει» την επιφάνεια εργασίας μας.
Μηχανουργικά εργαλεία και εξαρτήματα
 • Κλειδιά και καρυδάκια είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να εκτελέσουμε μηχανουργικές εργασίες. Ας δούμε έξυπνους τρόπους για να τα χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά:
  1. Με ένα κλειδί ή ένα καρυδάκι σφίγγουμε τη βίδα ή το παξιμάδι, τα οποία καλό είναι πρώτα να έχουμε βιδώσει ελαφρά με το χέρι μας. Προσέχουμε να μην το σφίξουμε πολύ και δεν μπορούμε να το αφαιρέσουμε μετά.
  2. Κλειδί ή καρυδάκι επιλέγουμε σύμφωνα με τη διάμετρο της κεφαλής της βίδας ή του παξιμαδιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αφαιρέσουμε όταν χρειαστεί.
  3. Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα παξιμάδι ή μια βίδα που έχει σκουριάσει είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε πρώτα ένα αντισκωριακό σπρέι.
Για να εξασφαλίσουμε ασφάλεια σε όλες τις παραπάνω εργασίες, δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τον ειδικό εξοπλισμό προστασίας όπως για παράδειγμα γάντια και γυαλιά προστασίας.

Με οδηγό τις παραπάνω συμβουλές μπορούμε να ετοιμάσουμε τη βασική εργαλειοθήκη μας, να αρχίσουμε τις εργασίες και γιατί όχι να προσπαθήσουμε να κάνουμε κατασκευές!