Μόνωση είναι η προστασία ενός χώρου από φαινόμενα υγρασίας, ακραίων θερμοκρασιών και έντονων θορύβων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μονωτικών λύσεων για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που μπορεί να έχει ένα σπίτι και όχι μόνο. Ας δούμε όμως τις βασικές κατηγορίες μόνωσης:

Στεγάνωση

Με τη στεγάνωση επιτυγχάνεται η προστασία του σπιτιού μας κυρίως από την υγρασία, ενώ παράλληλα επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής του. Εφαρμόζεται τόσο εξωτερικά σε ταράτσες, μπαλκόνια και τοίχους, όσο και εσωτερικά σε υπόγειους χώρους. Η στεγάνωση της ταράτσας αν χρησιμοποιήσουμε ειδικά προϊόντα μπορεί να επιτύχει σε ένα βαθμό εξοικονόμηση ενέργειας, αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνοντας τη θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο έως και 3oC. Ας δούμε τις βασικές κατηγορίες της:

- Στεγάνωση ταράτσας

Η ταράτσα είναι εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα και πολύ συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας. Αν παρατηρήσουμε σημάδια υγρασίας και μούχλας στο ταβάνι του σπιτιού μας καλό θα είναι να ελέγξουμε την ταράτσα. Η πιθανότητα εμφάνισης υγρασίας αυξάνεται όταν η ταράτσα δεν έχει στεγανωθεί σωστά ή δεν έχει στεγανωθεί ποτέ.


Χρήσιμες συμβουλές για τη στεγάνωση ταράτσας με κλίση:


 • Πριν αρχίσουμε τη διαδικασία της στεγάνωσης πρέπει το υπόστρωμα να έχει στεγνώσει πολύ καλά.
 • Αν υπάρχουν ρωγμές στην ταράτσα ή ενώσεις με λούκια καλό είναι να ενισχύσουμε τη στεγανωτική στρώση με πολυεστερικό ύφασμα ή υαλόπλεγμα.
 • Ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες πριν αρχίσουμε τη διαδικασία στεγάνωσης και δεν προχωράμε αν προβλέπονται βροχοπτώσεις τις επόμενες 2 ημέρες.

Αν όμως πρόκειται για ταράτσα χωρίς κλίση, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται λιμνάζοντα νερά εκτός από τα παραπάνω πρέπει να επιλέξουμε στεγανωτικό με υψηλή ανθεκτικότητα στο νερό.

- Στεγάνωση μπαλκονιού

Είναι συχνό φαινόμενο η υγρασία να εισχωρεί κάτω από τα πλακάκια του μπαλκονιού και να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει διότι τα πλακάκια δεν αποτελούν στεγανωτική λύση. Καλό είναι για το μπαλκόνι μας να επιλέξουμε στεγανωτικό καλής ποιότητας και μεγάλης ανθεκτικότητας διότι ο συγκεκριμένος χώρος καταπονείται ιδιαιτέρως τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τη συχνή χρήση. Ιδανικά, εφαρμόζουμε τη στεγάνωση κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε και μετά την ολοκλήρωσή της.

- Στεγάνωση υπογείου

Μπορεί ένας υπόγειος χώρος να μην είναι εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα, αλλά ο κίνδυνος να εμφανίσει προβλήματα υγρασίας είναι υπαρκτός. Καλό είναι τόσο το δάπεδο όσο και οι τοίχοι του υπογείου να στεγανωθούν για να είναι προστατευμένα τα δομικά στοιχεία καθώς και να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους χωρίς ζημιές.

Θερμομόνωση

Επιλέγοντας ένα σύστημα θερμομόνωσης για το σπίτι μας εξασφαλίζουμε τόσο τη διατήρηση της θερμότητας μέσα στο χώρο το χειμώνα και την αποφυγή της εισόδου της το καλοκαίρι, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Τα βασικά θερμομονωτικά υλικά είναι:

- Υαλοβάμβακας για τους τοίχους και τις οροφές.
- Ορυκτοβάμβακας για πολλαπλές χρήσεις, με τεχνολογία βασισμένη σε συνεχώς ανανεώσιμα υλικά αποδίδοντας παράλληλα στην περιβαλλοντική αειφορία.
- Αφρώδες πολυστυρένιο για τα δάπεδα.
- Ρολλά πολυαιθυλενίου για τις σωληνώσεις.

Μια ακόμα εναλλακτική επιλογή είναι τα ελαστομερή θερμομονωτικά χρώματα, τα οποία είναι κατάλληλα για την βαφή επιφανειών σε περιοχές με δυσμενείς καιρικές συνθήκες και επιφανειών με προβλήματα τριχοειδών ρηγματόσεων. Διατηρούν την ελαστικότητα τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Θερμοπρόσοψη

Είναι η θερμομόνωση των προσόψεων ενός κτιρίου, προστατεύοντάς το από την έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες.


Βασικά πλεονεκτήματα θερμοπρόσοψης:


 • Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση κόστους θέρμανσης.
 • Προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.
 • Αποφυγή φαινομένων υγρασίας και μούχλας.
 • Προστασία από το σχηματισμό ρωγμών
 • Εξοικονόμηση ωφέλιμου εσωτερικού χώρου αφού τοποθετείτε στην εξωτερική επιφάνεια.

Βασικά υλικά ενός ολοκληρωμένου συστήματος θερμοπρόσοψης:


 • Κόλλα θερμομονωτικών πλακών.
 • Διογκωμένη πολυστερίνη.
 • Υαλόπλεγμα.
 • Σοβάς για το τελικό επίχρισμα.
Ηχομόνωση

Είναι το σύστημα μόνωσης ενός χώρου το οποίο εμποδίζει την «είσοδο» και την «έξοδο» θορύβων. Τοποθετείται ανάμεσα σε δύο σειρές τούβλων του τοίχου και απορροφά τους θορύβους είτε προέρχονται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού. Όσο καλύτερο είναι το σύστημα ηχομόνωσης που θα επιλέξουμε τόσο λιγότερη φασαρία θα έχουμε μέσα στο σπίτι και παράλληλα τόσο λιγότερο θα ενοχλούμε τους γείτονες. Υπάρχουν εξειδικευμένα ηχομονωτικά υλικά ακόμα και για ειδικές περιπτώσεις με μεγάλες απαιτήσεις ηχομόνωσης.


Βασικά είδη ηχομονωτικών υλικών:

- CLR

Είναι ένα υλικό ελαστικό, εύκαμπτο αντικραδασμικό και κατάλληλο ακόμα και για επαγγελματικές ανάγκες.


Ενδεικτικά πλεονεκτήματα:


 • Προστασία από κρούσεις και δονήσεις.
 • Θερμομονωτική δράση.
 • Αδιάβροχη επένδυση.

- Πυραμίδα

Είναι πλάκες από αφρώδη επιφάνεια με πυραμίδες. Χάρη στη συγκεκριμένη δομή της επιφάνειας επιτυγχάνεται καλύτερη ηχοαπορρόφηση σε σύγκριση με άλλα προϊόντα ίδιου πάχους.


Είναι η ιδανική επιλογή και για εξειδικευμένες χρήσεις όπως:


 • Studio ηχογράφησης.
 • Χώροι διασκέδασης.
 • Κουβούκλια κλιματιστικών μονάδων.

- Λαβύρινθος

Είναι πλάκες από αφρώδη επιφάνεια με σχηματισμό λαβύρινθου, με πολλαπλάσια ενεργή ηχοαπορροφητική δράση σε σχέση με αντίστοιχες πλάκες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή η μορφή ηχομόνωσης σε εξειδικευμένες περιπτώσεις όπως είναι ένα studio ηχογράφησης.