Λεπτομέρειες Συμβουλής

Εύκολο
Λιγότερο από μια μέρα
Βασικές ικανότητες μαστορεμάτων.
Γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, σφουγγάρι, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, πλάκα περίπου 600x600 mm (π.χ. MDF), πλάκα κολλητού ξύλου οξιά 20 mm
σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, κάθετη φρέζα, σύστημα λεπτού ψεκασμού, πανιά, σετ ξυλοτρύπανων, τρυπάνι διάνοιξης 28 mm, φρεζοτρύπανο, σύστημα λεπτού ψεκασμού, πανιά

Περιγραφή

Φιλοξενήστε τους καλεσμένους σας με ένα δίσκο γεμάτο λιχουδιές – και αφήστε τον μετά να εξαφανιστεί στο νέο σας τραπέζι σαλονιού. Έτσι αποδεικνύεται παράλληλα, ότι δεν είστε μόνο ένα καλός, αλλά και ένας πρωτότυπος οικοδεσπότης.

Όλες οι συνδέσεις – τόσο του δίσκου όσο και του τραπεζιού – είναι απλά βιδωμένες σε σύνδεση μήκους και για αυτό εμφανείς. Έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά το μοντέλο μας με την τοποθέτηση της θήκης του δίσκου. Επιπλέον: Το χαμηλό τραπέζι σαλονιού μπορεί επίσης να κατασκευαστεί και χωρίς τη θήκη του δίσκου, τότε εκπίπτει η χρήση της κάθετης φρέζας.

Οι ακόλουθες οδηγίες κατασκευής αναφέρονται σε πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς πάχους 20 mm. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά ή διαφορετικά πάχη, πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον κατάλογο τεμαχίων που θα βρείτε παρακάτω.

Αναθέστε στο Praktiker το κόψιμο των απαιτούμενων ξύλων.

Βήματα

Σύνδεση των πλευρών του τραπεζιού σε ένα πλαίσιο
Οι σύνδεσμοι κρεβατιών είναι βιδωτές γωνίες με κοντά σκέλη (εδώ 22 και 28 mm) και ένα μέγιστο συνολικό ύψος (εδώ 127 mm). Με τη βοήθειά τους συναρμολογούνται οι κοντές και οι μακριές πλευρές του τραπεζιού, ώστε να σχηματίζουν ένα πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται οι κοντές πλευρές ανάμεσα στις μακριές. Οι μηχανισμοί σύνδεσης τοποθετούνται εδώ έτσι, ώστε να συνδέεται πάντοτε το μακρύ σκέλος με την κοντή πλευρά και το κοντό σκέλος με τη μακριά πλευρά. Οι σύνδεσμοι κρεβατιών φροντίζουν εδώ για ιδιαίτερα σταθερές συνδέσεις. Μπορείτε για τη συναρμολόγηση να χρησιμοποιήσετε επίσης και άλλες βιδωτές γωνίες. Συναρμολογήστε τα τεμάχια με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες στρογγυλής κεφαλής 4 x 15 mm.
Κόψιμο του ανοίγματος του δίσκου στην πλάκα του τραπεζιού


Μαρκάρετε με το μολύβι το ορθογώνιο άνοιγμα μεγέθους 280 x 430 mm για το δίσκο σύμφωνα με τις υποδείξεις του σχεδίου μας πάνω στην πλάκα του τραπεζιού. Ανοίξτε στις γωνίες με δράπανο και τρυπάνι ξύλου 10 mm από μια τρύπα. Το περίγραμμα των τρυπών επιτρέπεται να ακουμπά μόνο τις γραμμές του μολυβιού, δεν επιτρέπεται να τις κόβει!

Περάστε την πριονόλαμα της σέγας σας με απενεργοποιημένο το εργαλείο μέσα σε μια από τις τρύπες. Κόψτε τώρα το άνοιγμα από τρύπα σε τρύπα. Επειδή η κοπή με τη σέγα χωρίς οδηγό δε γίνεται ποτέ ίσια, παραμένετε κατά το κόψιμο πάντοτε μέσα από τις γραμμές του μολυβιού, μετά μπορείτε με μια λίμα ξύλου και γυαλόχαρτο να επεξεργαστείτε τις ανωμαλίες.

Οι έμπειροι κόβουν 3 mm εσωτερικά της γραμμής και ολοκληρώνουν την κοπή με την κάθετη φρέζα στον οδηγό παραλλήλων. Έτσι γίνονται οι ακμές του ανοίγματος απολύτως ίσιες.

Στο τέλος στρώστε ακόμα τις στρογγυλεμένες από τις τρύπες γωνίες με τη σέγα.
Σύνδεση της πλάκας του τραπεζιού και του πλαισίου μεταξύ τους
Ακουμπήστε την πλάκα του τραπεζιού με την επάνω πλευρά προς τα κάτω πάνω στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας. Ευθυγραμμίστε πάνω ισόπεδα το συναρμολογημένο από προηγούμενα πλαίσιο. Τώρα βιδώστε τους υπόλοιπους τέσσερις συνδέσμους κρεβατιών τη μέση με τις τέσσερις πλευρές του πλαισίου και την πλάκα του τραπεζιού. Χρησιμοποιείτε γι’ αυτό το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες στρογγυλής κεφαλής 4 x 15 mm.
Προετοιμασία των εσωτερικών πλευρών της θήκης του δίσκου
Επειδή έχουμε συναρμολογήσει την πλάκα του τραπεζιού και τις πλευρές με συνδέσμους κρεβατιών και συγχρόνως η θήκη για το δίσκο βρίσκεται κοντά σε μια από τις κοντές πλευρές του τραπεζιού, πρέπει να βυθίσουμε το σύνδεσμο κρεβατιού εκεί στην επάνω ακμή της κοντής πλευράς της θήκης (βλέπε λεπτομέρεια στο σχέδιό μας). Αυτή σημαίνει, ότι πρέπει να φρεζάρετε ένα αυλάκι σχήματος U, με βάθος 2 mm και πλάτος 15 mm στην επάνω ακμή της κοντής πλευράς της θήκης.

Προτού αρχίσετε με το φρεζάρισμα, καθορίστε, ποιες επιφάνειες των πλευρών της θήκης κατά το βίδωμα πρέπει να δείχνουν εσωτερικά στο πλαίσιο, δηλ. αυτές που θα είναι αργότερα ορατές. Μετά τοποθετήστε τη δεξιά κοντή πλευρά της θήκης με την εξωτερική επιφάνεια προς τα κάτω πάνω στη βοηθητική πλάκα, την οποία έχετε προηγουμένως στερεώσει με σφιχτήρες σταθερά πάνω στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας. (Σε περίπτωση που έχετε στη διάθεσή σας έναν πάγκο εργασίας, σφίξτε τη βοηθητική πλάκα με τη βοήθεια των σφηνών του πάγκου.)

Βιδώστε τώρα την κοντή πλευρά της θήκης πάνω στη βοηθητική πλάκα σταθερά. Τοποθετήστε τις βίδες κάθε φορά 10 mm μπροστά από τις ακμές των κοντών πλευρών και 2,6 mm μπροστά από τις ακμές των μακριών πλευρών. Έτσι δε φαίνονται πλέον οι τρύπες μετά τη συναρμολόγηση.

Ρυθμίστε τώρα την κάθετη φρέζα με τη φρέζα αυλακώσεων 12 mm στο βάθος φρεζαρίσματος 15 mm (= πλάτος του απαιτούμενου αυλακιού). Φρεζάρετε το αυλάκι με τη βοήθεια του οδηγού παραλλήλων σε βάθος 5 mm.
Σύνδεση των τεμαχίων της θήκης του δίσκου μεταξύ τους
Τοποθετήστε τις πλευρές της θήκης ξανά πάνω στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας έτσι, όπως πρόκειται να βιδωθούν. Μαρκάρετε με το μολύβι τα περιγράμματα των κοντών πλευρών της θήκης πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες των μακριών πλευρών, σημαδέψτε στη μέση από δύο τρύπες, ανοίξτε τις τρύπες και φρεζάρετέ τις από έξω. Τώρα μπορείτε να συναρμολογήσετε τις πλευρές της θήκης του δίσκου με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 3,5 x 40 mm.
Συναρμολόγηση της θήκης του δίσκου κάτω από την πλάκα του τραπεζιού
Ακουμπήστε την πλάκα του τραπεζιού με την εμφανή πλευρά προς τα κάτω πάνω σε καβαλέτα. Ευθυγραμμίστε τη θήκη του δίσκου στο άνοιγμα. Οι δοκίδες απόστασης πάχους 8 mm πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς στους ενδιάμεσους χώρους ανάμεσα στις πλευρές της θήκης και στις πλευρές του τραπεζιού. Βιδώστε τώρα τη θήκη του δίσκου με τις τρεις εφαπτόμενες πλευρές του τραπεζιού μέσα τις δοκίδες απόστασης με βίδες 4 x 45 mm. Γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τρύπες, που χρειαστήκατε προηγουμένως για το φρεζάρισμα του αυλακιού. Προσέξτε εδώ τις υποδείξεις στις συμβουλές μας για το βίδωμα δύο τεμαχίων ξύλου.
Συναρμολόγηση του δίσκου


Κατασκευάστε πρώτα με το δράπανο και το τρυπάνι διάνοιξης 28 mm (τρυπάνι ξύλου με μια διάμετρο πάνω από 12 mm) τις τρύπες λαβής στις κοντές πλευρές του δίσκου. Μαρκάρετε γι’ αυτό με το μολύβι τα κέντρα των τρυπών, στα οποία θα τοποθετήσετε τη μύτη κεντραρίσματος του τρυπανιού, σύμφωνα με τις υποδείξεις του σχεδίου μας. Ανοίξτε τις τρύπες – καλύτερα πάνω στη βοηθητική πλάκα, που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει για το φρεζάρισμα των πλευρών της θήκης του δίσκου.

Τοποθετήστε τώρα τις πλευρές του δίσκου μεταξύ τους έτσι, όπως θέλετε να τις συναρμολογήσετε. Σημαδέψτε με το μολύβι τα περιγράμματα των κοντών πλευρών του δίσκου πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες των μακριών πλευρών, σημαδέψτε στη μέση από δύο τρύπες, ανοίξτε τις τρύπες και φρεζάρετέ τις από έξω. Τώρα μπορείτε να συναρμολογήσετε τις πλευρές του δίσκου με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 3,5 x 40 mm. Προσέξτε εδώ τις υποδείξεις στις συμβουλές μας για το βίδωμα δύο ξύλινων τεμαχίων στο πέμπτο βήμα εργασίας.

Για να βιδώσετε τον πάτο του δίσκου, τοποθετήστε το έτοιμο πλαίσιο με τις επάνω ακμές κάτω και ευθυγραμμίστε πάνω τον πάτο από όλες τις πλευρές ισόπεδα. Συναρμολογήστε το πλαίσιο και τον πάτο με το κατσαβίδι μπαταρίας και με βίδες 3,5 x 40 mm και προσέξτε επίσης ξανά τις υποδείξεις των συμβουλών μας για το βίδωμα δύο ξύλινων τεμαχίων.
Συναρμολόγηση του σκελετού των ποδιών και βίδωμα κάτω από την πλάκα του τραπεζιού
Κοντύνετε πρώτα μια από τις βάσεις από 260 σε 190 mm μήκος. (Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει για τη θήκη του δίσκου ένα άλλο βάθος, προσαρμόστε αντίστοιχα αυτή τη διάσταση.)

Μετά κόψτε την επάνω ακμή της εγκάρσιας σύνδεση με τη σέγα έτσι, ώστε να ταιριάζει μέσα η θήκη του δίσκου. Σημαδέψτε με το μολύβι το περίγραμμα της εγκοπής από 500 x 70 mm στη δεξιά επάνω γωνία της εγκάρσιας σύνδεσης και κόψτε το ορθογώνιο με τη σέγα.

Για τη συναρμολόγηση των βάσεων και της εγκάρσιας σύνδεσης, τοποθετήστε τις πρώτα μεταξύ τους έτσι, όπως πρέπει να βιδωθούν. Μεταφέρετε με το μολύβι τα περιγράμματα της εγκάρσιας σύνδεσης πάνω στις προς τα μέσα δείχνουσες επιφάνειες των βάσεων και σημαδέψτε στη μέση από δύο σημεία τρυπήματος. Κάντε τις τρύπες και φρεζάρετέ τις από έξω. Συναρμολογήστε τη βάση στην εγκάρσια σύνδεση με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 60 mm.

Βιδώστε πρώτα τις οκτώ γωνίες σύνδεσης ισόπεδα με την επάνω ακμή στο σκελετό των ποδιών. Αυτές τις συναρμολογείτε στο τέλος με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 3 x 16 mm κάτω από την πλάκα του τραπεζιού.

Μικρή συμβουλή: Για πρόσθετη σταθεροποίηση μπορείτε να βιδώσετε δύο φρεζάτες βίδες 6 x 80 mm μέσα από την εγκάρσια σύνδεση στην εσοχή του τραπεζιού.
Τέλος
Βάλτε το βερνίκι στο δοχείο του χρώματος και αραιώστε το ενδεχομένως με λίγο νερό. Ρυθμίστε σε μια δοκιμαστική σανίδα την ακτίνα ψεκασμού στο ακροφύσιο και την ποσότητα του βερνικιού στον τροχίσκο ρύθμισης. Η δέσμη ψεκασμού για τις επιφάνειες μπορεί να ρυθμιστεί οριζόντια ή κάθετη και για τις ακμές κωνική. Βερνικώστε καλύτερα πρώτα τις εσωτερικές ακμές, μετά τις εξωτερικές ακμές και τελευταία τις επιφάνειες. Βερνικώστε τις επιφάνειες σε ομοιόμορφες, παράλληλες διαδρομές.
Λείανση των ξύλινων επιφανειών


Για να πετύχετε την επιφάνεια όσο πιο καλά γίνεται, θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτή πριν τη συναρμολόγηση του επίπλου.

Λειάνετε πρώτα όλες τις ακμές, χρησιμοποιώντας 120άρι ή 180άρι γυαλόχαρτο σε γωνία 45°, έτσι ώστε να δημιουργηθεί να μικρή φαλτσογωνιά. Λειάνετε τις εμφανείς επιφάνειες με το λειαντήρα σας πάντοτε στην κατεύθυνση των ινών του ξύλου πρώτα με ένα χοντρότερο (120άρι, 180άρι) γυαλόχαρτο και μετά με ένα λεπτότερο (έως 240άρι) γυαλόχαρτο.

Στη συνέχεια υγραίνονται οι επιφάνειες με ένα σφουγγάρι, δηλ. τρίβονται υγρά. Κατά το στέγνωμα σηκώνονται μεμονωμένες χαλαρές ίνες ξύλου, τις οποίες απομακρύνετε μετά με 180άρι γυαλόχαρτο προσεκτικά. Μετά το ξύλο είναι έτοιμο για την επεξεργασία της επιφάνειας.

Μικρή συμβουλή: Προσέξτε, να μην είναι το γυαλόχαρτο πολύ στομωμένο, για να κόβονται οι ίνες του ξύλου και να μην πιέζονται μόνο.

Λεπτομερής κατάλογος υλικών
 • 1 Πλάκα τραπεζιού 1000x400x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 2 Πλευρές, μακριές τραπεζιού 1000x127x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 2 Πλευρές, κοντές τραπεζιού 360x127x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 2 Βάσεις τραπεζιού 260x180x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 1 Εγκάρσια δοκίδα σύνδεση τραπεζιού 660x127x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 8 Σύνδεσμοι κρεβατιών τραπεζιού
 • 8 Γωνίες σύνδεσης τραπεζιού
 • 2 Πλευρές θήκης, μακριές 493x50x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 2 Πλευρές θήκης, κοντές 303x50x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 1 Πάτος θήκης 493x343x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 2 Δοκίδες απόστασης 395x30x8 mm Καδρόνι πεύκου
 • 1 Δοκίδα απόστασης 300x30x8 mm Καδρόνι πεύκου
 • 1 Πάτος 430x280x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 2 Πλευρές δίσκου, μακριές 430x50x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • 2 Πλευρές δίσκου, κοντές 240x50x20 mm Πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς
 • περίπου 36 Βίδες στρογγυλής κεφαλής 4x15 mm
 • περίπου 44 Φρεζάτες βίδες 3,5x40 mm
 • περίπου 6 Φρεζάτες βίδες 4x45 mm
 • περίπου 4 Φρεζάτες βίδες 4x60 mm
 • περίπου 8 Φρεζάτες βίδες 3x16 mm
 • περίπου 2 Φρεζάτες βίδες 6x80 mm

Υλικά: γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, σφουγγάρι, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, πλάκα περίπου 600x600 mm (π.χ. MDF), πλάκα κολλητού ξύλου οξιά 20 mm
Εργαλεία: σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, κάθετη φρέζα, σύστημα λεπτού ψεκασμού, πανιά, σετ ξυλοτρύπανων, τρυπάνι διάνοιξης 28 mm, φρεζοτρύπανο, σύστημα λεπτού ψεκασμού, πανιά

Δείτε και τυπώστε τα κατασκευαστικά σχέδια (PDF)