Πρόλαβε την υγρασία πριν σου χτυπήσει την πόρτα!

Πρόλαβε την υγρασία πριν σου χτυπήσει την πόρτα!

Η ανερχόμενη υγρασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε υφιστάμενες κατασκευές. Χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, καθώς ξεκινά από το έδαφος και επεκτείνεται έως την τοιχοποιία, εμποτίζοντας το δομικό στοιχείο. Η εμφάνισή της σε κατοικήσιμους χώρους δημιουργεί φθορές και προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά.

Εσωτερικά: δημιουργία αντιαισθητικής εικόνας (ίχνη αλάτων, φούσκωμα χρώματος έως και αποσάθρωση επιχρισμάτων), αλλά και ανάπτυξη μούχλας και δυσάρεστες οσμές.

Εξωτερικά: αλλοίωση των υλικών και ειδικότερα αποσάθρωση των επιχρισμάτων, ενανθράκωση του σκυροδέματος και πιθανή οξείδωση του οπλισμού του.

Η υγρασία που εμφανίζεται στους τοίχους σε μορφή ατμού, ανεβαίνει προς τα πάνω μέσω ρωγμών που μπορεί να υπάρχουν στα τούβλα, το μπετό, τις πέτρες και σε κάποιες περιπτώσεις το ξύλο. Ο ατμός αυτός, αναζητώντας διέξοδο προς τα έξω, φουσκώνει το χρώμα και το αναγκάζει να "σκάσει". Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα με αποτέλεσμα να φθείρει το υπόστρωμα του σοβά.

3 βασικά προβλήματα που δημιουργεί

Βακτήρια: Η υγρασία είναι η ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη και εξάπλωση των βακτηρίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων ειδικά σε μεγάλους ανθρώπους και παιδιά.

Μούχλα: Η υγρασία στους τοίχους και το ταβάνι μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη μυρωδιά και την εμφάνιση μούχλας η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία.

Παράσιτα: Η συγκεντρωμένη ποσότητα υγρασίας και μούχλας σε τοίχους και ταβάνια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παράσιτων όπως κατσαρίδες και άλλα έντομα.

Τρόποι πρόληψης

Εξαερισμός

Φρόντισε να αερίζεις συχνά όλους τους χώρους του σπιτιού σου και ειδικά τα δωμάτια όπου υπάρχει σταθερή παρουσία υγρασίας, όπως είναι το μπάνιο. Εάν έχεις εγκαταστήσει κάποιο σύστημα εξαερισμού, μην ξεχνάς να το ενεργοποιείς όταν χρησιμοποιείς κάποιο από αυτά τα δωμάτια. Αν δεν έχεις κάποιο σύστημα εξαερισμού, τότε καλό θα ήταν να ανοίγεις για αρκετή ώρα τα παράθυρα του δωματίου.

Αφύγρανση

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, σου προτείνουμε να προμηθευτείς έναν αφυγραντήρα. Ειδικά αν μένεις σε σπίτι που δεν αερίζεται καλά, τότε σου είναι απαραίτητος. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι αφυγραντήρες λειτουργούν πιο αποδοτικά όταν τοποθετούνται μακριά από τοίχους και έπιπλα.

Στεγάνωση ταράτσας & τοίχων

Η στεγάνωση είναι μια πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να γίνεται σε κάθε κτήριο, δεδομένου ότι η ταράτσα και οι εξωτερικοί τοίχοι είναι τα πιο εκτεθειμένα σημεία του σπιτιού στις καιρικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτρέψεις και σημαντική απώλεια θερμοκρασίας.

Διαμόρφωσε το ιδανικό κλίμα στο σπίτι σου και απόλαυσε κάθε εποχή!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
ΕΕΕΠ