Μπορεί η μαγειρική σου να εντυπωσιάζει. Η κουζίνα σου όμως; Μια άνετη και λειτουργική κουζίνα μπορεί να σε εμπνεύσει, έτσι ώστε να μαγειρεύεις, αλλά και να απολαμβάνεις τον χώρο και το φαγητό σου περισσότερο. Μάλιστα, η ανακαίνιση της κουζίνας είναι η πιο δημοφιλής παρέμβαση που επιλέγει κάποιος να κάνει στο σπίτι του, ακόμα και αν δεν επέμβει στο υπόλοιπο. Πάρε, λοιπόν, ιδέες για να την ανανεώσεις!

Τοίχοι: Βάψιμο ή πλακάκια;

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε κάθε χώρο, όπως και στην κουζίνα, είναι οι τοίχοι, που θέτουν τη βάση για να χτίσεις τα υπόλοιπα. Οι αποχρώσεις που επιλέγονται συνήθως για τον συγκεκριμένο χώρο, είναι απαλές, ώστε να ηρεμούν και να ευνοούν την απόλαυση του φαγητού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις και έντονες αποχρώσεις σε μεμονωμένα σημεία που θέλεις να τονίσεις, όπως για παράδειγμα κόκκινο, μπλε ή πετρόλ. Ξεκίνα την ανανέωση με ένα φρέσκο χέρι μπογιάς, στα χρώματα που νιώθεις ότι σε εμπνέουν!

Τι θα έλεγες να βάψεις ένα κομμάτι των τοίχων της κουζίνας με μπογιά μαυροπίνακα, ώστε να μπορείς να γράφεις εκεί τις συνταγές σου και τις λίστες για τα ψώνια; Βάλε τη φαντασία σου στο παιχνίδι και όλα είναι δυνατά!

Καλό είναι στους τοίχους που βρίσκονται πάνω από τους πάγκους και ιδιαίτερα σε αυτόν πίσω από την ηλεκτρική κουζίνα να τοποθετηθούν πλακάκια που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις εναλλαγές των θερμοκρασιών και καθαρίζονται εύκολα μετά το μαγείρεμα. Και αν έχεις ήδη πλακάκια που δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία να αφαιρέσεις αλλά παρόλα αυτά θέλεις να ανανεώσεις, μπορείς πάντα να τα βάψεις, εύκολα και γρήγορα!

Πάτωμα

Μια φρεσκοβαμμένη κουζίνα με περιποιημένο πάτωμα εμπνέει καθαριότητα και τάξη. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις ένα ανθεκτικό είδος πατώματος αφού είναι πολύ πιθανό να πέσουν πάνω του υγρά σε υψηλές θερμοκρασίες, ή ακόμα και βαριά σκεύη τα οποία μπορεί να το σημαδέψουν. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι το κεραμικό πλακάκι επειδή συντηρείται και καθαρίζεται εύκολα, αλλά και η επένδυση σε πλακάκια τεχνογρανίτη θα σε δικαιώσει, χάρη στη διαχρονική αξία του υλικού και την υψηλή του αντοχή. Μία ακόμα εξαιρετική επιλογή, λόγω της αντοχής σε συνθήκες υγρασίας και την απλή συντήρησή του, είναι το βινυλικό δάπεδο LVT.

Πάγκοι και ντουλάπια

Η συνταγή της επιτυχίας κρύβει πολλά υλικά. Ένα από τα πιο σημαντικά, όμως, είναι τα έπιπλα της κουζίνας. Ο γενικός κανόνας είναι ότι μία μικρή κουζίνα έχει άλλες απαιτήσεις χωροταξικά από μία μεγαλύτερη. Έτσι, θα πρέπει να προσαρμόσεις τα ντουλάπια της, όχι μόνο για να ταιριάζουν αισθητικά, αλλά και για να σε εξυπηρετούν και να εξοικονομούν χώρο. Σκέψου τις εργασίες που κάνεις συνήθως σε αυτούς, για να μπορείς να ορίσεις την επιφάνειά τους και την τοποθέτησή τους στον χώρο –όσο αυτό είναι δυνατό. Αν θες ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα, φρόντισε ώστε οι πάγκοι που θα διαλέξεις να ταιριάζουν με τις συσκευές και τα χρώματα που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Σε περίπτωση που θες να εγκαταστήσεις κρεμαστά ντουλάπια, υπολόγισε καλά το ύψος που θα τα τοποθετήσεις ώστε να εξυπηρετούν τόσο τον σωματότυπό σου, αλλά και να επιτρέπουν την εγκατάσταση άλλων συσκευών, όπως του απορροφητήρα.

Ηλεκτρικές συσκευές, νεροχύτης, μπαταρία

Μία σωστά εξοπλισμένη κουζίνα μπορεί να εμπνεύσει μαγειρικά και να ενθαρρύνει τον πειραματισμό. Μία νέα μπαταρία κουζίνας ή ένας νεροχύτης μπορεί να μην είναι από τα πράγματα που θα σκεφτούμε πρώτα σε μία ανακαίνιση. Με την αναβάθμισή τους, όμως, μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Αν ο διαθέσιμος χώρος το επιτρέπει, επίλεξε νεροχύτη με 2 βαθιές γούρνες, για λόγους πρακτικότητας κατά το πλύσιμο των πιάτων. Μία πιο ιδιαίτερη απόχρωση από το σύνηθες inox, μπορεί να κάνει τη διαφορά και αισθητικά. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές, αφού μπορούν να κάνουν το καθημερινό μαγείρεμα απόλαυση. Γι’ αυτό, επένδυσε στις καλύτερες που μπορείς.

Συνολικό αποτέλεσμα

Για να δέσει αισθητικά μια κουζίνα χρειάζεται τις κατάλληλες αναλογίες. Ακριβώς όπως και ένα πιάτο. Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσεις την ανακαίνιση, καλό θα είναι να έχεις στο νου σου και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την αισθητική τους. Μία μοντέρνα ή minimal κουζίνα μπορεί να είναι εντυπωσιακή από μόνη της, όμως σε ένα κλασικά διακοσμημένο σπίτι μπορεί να φαντάζει σαν ξένο στοιχείο. Το παν κι εδώ είναι οι αναλογίες, γι’ αυτό αν θες ένα αποτέλεσμα που να δένει τέλεια με την υπόλοιπη αισθητική του χώρου, καλό είναι να προγραμματίσεις τις παρεμβάσεις που θα κάνεις και να αποφασίσεις το ύφος που θες να ακολουθήσεις από πριν. Αν προτιμάς τις εύκολες λύσεις, χωρίς να κουράζεσαι με σκέψη για συνδυασμούς και ακριβείς μετρήσεις, μπορείς πάντα να επιλέξεις έτοιμες κουζίνες, για όμορφο και ποιοτικό αποτέλεσμα εύκολα και γρήγορα.

Καλή επιτυχία!