Όταν πρόκειται για τη βαφή του σπιτιού, οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ιδανικά, θα χρειαστεί να επιλέξεις μια περίοδο όπου ο καιρός είναι ξηρός και ήπιος. Οι βροχές, η υγρασία ή οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία στέγνωσης του χρώματος, την προσκόλληση και το τελικό αποτέλεσμα.


Άνοιξη και Φθινόπωρο:

Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται γενικά οι καλύτερες εποχές για τέτοιες εργασίες. Αυτές οι εποχές προσφέρουν μέτριες θερμοκρασίες, χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας και λιγότερες βροχές. Με λίγα λόγια, είναι οι ιδανικές συνθήκες, για να δώσεις στο σπίτι σου μια φρέσκια δόση αναζωογόνησης!

Extra tip: Αυτή την εποχή είναι μια καλή ευκαιρία να προγραμματίσεις τις εργασίες στο εξωτερικό του σπιτιού σου. Είτε θέλεις να βάψεις τα κάγκελα και τους εξωτερικούς σου τοίχους, είτε θέλεις να στεγανώσεις την οροφή του σπιτιού σου, προτίμησε να δουλέψεις τις περιόδους που θα σε ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες.

Καλοκαίρι:

Παρ’ όλο που το καλοκαίρι φαίνεται ως η ιδανική εποχή καθώς ο ήλιος είναι πάντα εκεί, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο έντονος ηλιακός φωτισμός μπορούν να κάνουν το χρώμα να στεγνώσει πολύ γρήγορα, προκαλώντας ανισότητες. Εάν αποφασίσεις να βάψεις το σπίτι σου το καλοκαίρι, επίλεξε ημέρες με μικρότερη ένταση ενώ διάλεξε τις δροσερές πρωινές ή βραδινές ώρες που παρέχουν την κατάλληλη σκιά στις περιοχές που εργάζεσαι.

Χειμώνας:

Ο χειμώνας συνήθως δεν είναι η πρώτη επιλογή για βαφή, αλλά η Ελλάδα είναι μία χώρα με ήπιους χειμώνες. Παρ’ όλα αυτά, ο κρύος καιρός μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία στέγνωσης του χρώματος, προκαλώντας την ανάγκη για περισσότερο χρόνο προκειμένου να πήξει σωστά. Εάν αντέχεις την πρόκληση, βεβαιώσου πως έχεις επιλέξει τα σωστά προϊόντα και τεχνικές για ψυχρότερες θερμοκρασίες και επικεντρώσου στις εσωτερικές εργασίες για να είσαι προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες.


Τι συνθήκες θα πρέπει να προσέξεις:

Θερμοκρασία και υγρασία:

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για ένα επιτυχημένο έργο βαφής είναι η θερμοκρασία και η υγρασία. Πιο συγκεκριμένα:

Εύρος θερμοκρασίας:

Συνήθως, η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 10°C και 30°C. Απέφυγε τις πολύ ψυχρές ή πολύ ζεστές ημέρες, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του χρώματος και τη διαδικασία στέγνωσης.

Υγρασία:

Υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τη στέγνωση του χρώματος και την πρόσκληση της μούχλας και την ανάπτυξη μυκήτων. Σε γενικές γραμμές, επίλεξε ημέρες όπου η ατμόσφαιρα είναι σχετικά ξηρή.

Προετοιμασία και επιλογή χρώματος:

Πριν από τη βαφή, προετοίμασε σωστά τις επιφάνειες. Αφαίρεσε τη βρωμιά, την πλαστικοποίηση και την υπάρχουσα βαφή που ενδέχεται να ξεφλουδίζει. Επίσης, επιλέξτε χρώματα που είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση και που μπορούν να αντέξουν τις καιρικές συνθήκες.

Διάλεξε χρώματα που διαρκούν, καθαρά και αξιόπιστα, με πιστοποίηση από τον κορυφαίο οργανισμό TUV Hellas στην ανάμειξη χρωμάτων, στην παραλαβή & αποθήκευση και στη συντήρηση του εξοπλισμού.