Το καλοκαίρι έφτασε! Φρόντισε τον κήπο σου για να τον απολαύσεις!

Tips αποθήκευσης

Το καλοκαίρι έφτασε και είναι σίγουρο ότι το μπαλκόνι ή ο κήπος σου έχει γίνει το αγαπημένο σου σημείο! Φαντάζεσαι όμορφες καλοκαιρινές βραδιές παρέα με τους αγαπημένους σου στον εξωτερικό σου χώρο ο οποίος θα είναι πλημμυρισμένος από πολύχρωμα λουλούδια και φυτά που θα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα και θα σου χαρίζουν μία αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.

Αν θέλεις να απολαύσεις ένα τόσο όμορφο εξωτερικό περιβάλλον αυτό το καλοκαίρι, θα χρειαστεί να μάθεις ποιες είναι οι απαραίτητες κηπουρικές εργασίες που πρέπει να κάνεις για να χαρίσεις στον κήπο σου την αγάπη και τη φροντίδα που έχει ανάγκη!

Πότισμα

Καθώς η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, τα φυτά σου θα χρειάζονται συχνότερα πότισμα. Η απουσία του νερού μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην ανθοφορία, την καρποφορία και γενικότερα στην ανάπτυξή τους. Το ίδιο όμως και η υπερβολική ποσότητα νερού. Το πότισμα των φυτών είναι αποτελεσματικό όταν καλύπτει ομοιόμορφα το χώμα γύρω από τις ρίζες τους. Για τον λόγο αυτό, αλλά και γιατί πολλές φορές δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ποτίσεις, μπορείς να εγκαταστήσεις αυτόματο πότισμα στον κήπο ή τη βεράντα σου έτσι ώστε τα φυτά σου να ποτίζονται με σωστή συχνότητα και ποσότητα νερού.

Tip: Το πότισμα πρέπει να γίνεται απογευματινή ώρα για να μην εξατμίζεται το νερό από το έδαφος.

Λίπανση

Τo λίπασμα είναι η τροφή του φυτού! Χρησιμοποιώντας το, εμπλουτίζουμε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που χάνονται κατά την καλλιέργεια. Όσο οι θερμοκρασίες είναι σε αυτά τα επίπεδα, τα λιπάσματα απορροφούνται άμεσα από τα φυτά και έτσι δυναμώνουν και αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Η λίπανση των φυτών μπορεί να γίνει με υγρά λιπάσματα που απορροφούνται άμεσα αλλά και με κοκκώδη λιπάσματα, σε μικρότερες δόσεις. Μια άλλη λύση είναι η χρήση κομπόστ ή κοπριάς ή ακόμα και η χρήση βιολογικών λιπασμάτων, ειδικά για λαχανικά και οπωροφόρα.

Tip: Για τα καλλωπιστικά φυτά χρησιμοποίησε λιπάσματα υγρής μορφής με μαγνήσιο και σίδηρο ενώ για τα καρποφόρα με κάλιο και ασβέστιο.

Έλεγχος για εχθρούς και ασθένειες

Η άνοιξη και το καλοκαίρι, φέρνουν μαζί με τα όμορφα λουλούδια της και πολλούς εχθρούς όπως έντομα και μυκητολογικές ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις τακτικά τα φυτά σου και να προμηθευτείς με θειάφι και χαλκούχα σκευάσματα. Χρησιμοποίησέ τα, ψεκάζοντας τα φυτά σου, για να καταπολεμήσεις τις διάφορες ασθενείς. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ακόμα και αν τα φυτά σου δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα, για λόγους πρόληψης.

Tip: Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σκεύασμα και να ψεκάζεις μία φορά την εβδομάδα πάνω και κάτω από τα φύλλα. Για την παρασκευή του θα χρειαστείς 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι, 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα καθαρό σε ένα λίτρο νερό.

Αφαίρεση ζιζανίων

Άλλος ένας “εχθρός” που μας φέρνουν η άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι τα ζιζάνια. Τα ζιζάνια απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των φυτών. Επιπλέον, αρκετά ζιζάνια προσβάλλονται από έντομα και ασθένειες και αποτελούν εστίες μόλυνσης για την καλλιέργεια. Μην ανησυχείς! Υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσεις. Μπορείς να τα ξεφορτωθείς χρησιμοποιώντας:

Τσάπα: Τσάπισε τη βάση του ζιζανίου και προσπάθησε να το εκριζώσεις.

Χλοοκοπτικές μηχανές: Οι μηχανές αυτές διαθέτουν περιστρεφόμενα μαχαίρια ή πλαστικά κορδόνια που κόβουν τα ζιζάνια από την επιφάνεια του εδάφους.

Υλικά εδαφοκάλυψης: Χρησιμοποίησε πέτρες, βότσαλα, φλοιό πεύκου, λάβα, κ.ά. για να καλύψεις την επιφάνεια του εδάφους και να εμποδίσεις την ανάπτυξη ζιζανίων. Πριν τα τοποθετήσεις θα χρειαστεί να εφαρμόσεις ένα γεωύφασμα ανάμεσα στο έδαφος και τα υλικά αυτά (το γεωύφασμα είναι ένα πανί που αποτρέπει την εμφάνιση των ζιζανίων).

Γάντια: Αν τα ζιζάνια κάνουν την εμφάνισή τους στις γλάστρες του μπαλκονιού σου, βάλε τα γάντια σου και ανάλαβε δράση ξεριζώνοντάς τα!

Tip: Ο φλοιός πεύκου λειτουργεί σαν φυσικό ζιζανιοκτόνο και ταυτόχρονα προσφέρει αισθητική στον χώρο σου.

Φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις

Αυτή η εποχή, λόγω θερμοκρασίας, προσφέρεται για να φυτεύσεις ανοιξιάτικους βολβούς όπως ντάλιες και γλαδιόλες, καλοκαιρινά φυτά όπως πετούνιες, λαχανικά όπως μελιτζάνες, κολοκύθια, φασόλια, τομάτες, αγγούρια, πατάτες αλλά και καρποφόρα δέντρα, θάμνους και κωνοφόρα. Αν σκεφτόσουν να μεταφυτέψεις κάποια φυτά στον κήπο σου ή σε μεγαλύτερες γλάστρες, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να το κάνεις.

Tip: Τώρα που θα φυτεύσεις τους ανοιξιάτικους βολβούς, μην ξεχάσεις τους φθινοπωρινούς. Αν τους κρατήσεις το καλοκαίρι στο χώμα θα ξεραθούν (λόγω ξηρασίας) και δε θα ξαναβλαστήσουν. Αν τους φροντίσεις και τους διατηρήσεις σε ένα σκοτεινό και δροσερό σημείο, μαζί με πριονίδια θα μπορέσεις να τους χρησιμοποιήσεις ξανά τη φθινοπωρινή περίοδο.

Αν θέλεις να έχεις όμορφα φυτά που θα συνοδεύουν τις καλοκαιρινές μέρες σου στον κήπο ή το μπαλκόνι, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσεις τις απαραίτητες εργασίες. Προμηθεύσου όλα όσα χρειάζεσαι και δώσε στα φυτά σου την αγάπη που χρειάζονται. Θα στο ανταποδώσουν!

Garden Expert: Κωνσταντίνος Σαξώνης

Οι Garden Experts μας είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, αρχιτέκτονες τοπίου και γεωπόνοι. Είναι δίπλα σου για να σου προτείνουν λύσεις διαμόρφωσης και διακόσμησης που θα καλύψουν τις ξεχωριστές ανάγκες του δικού σου υπαίθριου χώρου. Κλείσε ραντεβού µε έναν Garden Expert, σε ένα από τα επιλεγμένα καταστήματα Praktiker και ξεκίνα την αλλαγή!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
ΕΕΕΠ